meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Lytt til barnets hjerteslag med en hjertelydmonitor

Når du blir gravid og starter en graviditet, har du et forhåndsbestemt antall skanninger og sjekker hos legen, og som utgangspunkt tilbys alle gravide det samme antallet. I tillegg til de faste skanningene som staten betaler, står det deg fritt til å bestille skanninger for egen regning hos private leverandører. Det er mange klinikker som tilbyr vordende foreldre ulike skannepakker, som alle skal gi ekstra sikkerhet under graviditeten. Men visste du at du kan ha din egen hjertelydmonitor og høre babyens hjerte slå hvor og når du vil?

Den beroligende hjertelyden

En hjertelydmonitor er navnet på verktøyet som bl.a. også kalt heart rate monitor, ultralydsmonitor, doppler, doptone eller hjemme-ultralyd. Uansett hva du kaller det, er formålet og funksjonaliteten den samme: å høre babyens hjerteslag.

For profesjonelle formål brukes den til å overvåke barnets trivsel, men de er også tilgjengelige for privat bruk, og i dag kan du enkelt kjøpe eller leie en monitor i butikker så vel som online, uten at det koster en formue. Det at du har tilgang til et slikt verktøy betyr at du kan lytte til barnets hjerte i ditt eget hjem hver gang du føler for det. For mange vil det være en hyggelig og livsbekreftende opplevelse å lytte til hjertet slå i et trygt og kjent miljø.

Babyplan ultralydsmonitorHer på billige-tester.no har du som gravid et par forskjellige alternativer for å låne eller kjøpe en pulsmåler. Du kan f.eks. kjøpe en Babyplan ultralydmonitor med tilhørende ultralydgel eller en Sonoline Fetal Doppler som er en monitor i lommestørrelse. Når du har brukt et Babyplan-testsett (eggløsningstest, graviditetstest og folsyre sett), har du også muligheten til å låne en Babyplan ultralydmonitor i 30 dager. Kontakt oss for mer informasjon.

Når kan man høre hjertelyder gjennom magen?

Fra det øyeblikket graviditeten er bekreftet til det er mulig å høre fosterets hjerterytme, går det litt tid. I løpet av de første månedene er fosterets hjerte ennå ikke tilstrekkelig utviklet til å bli fanget på en hjertelydmonitor – ikke engang av fagfolk. Når du kommer til uke 14, vil det være en sjanse til å høre hjertet slå, men alt avhenger av babyens plassering, og du kan derfor ikke være sikker på at jordmoren kan finne det. Så snart du kommer til uke 20, vil jordmoren din vanligvis finne hjertelyden hver eneste gang. Når det gjelder hjemme-ultralyd, kan du derfor vente til rundt uke 20 for størst mulig suksess. Du kan også spørre jordmoren din om råd om hvordan du best plasserer hjertelydmonitoren din for å kunne gjøre det selv hjemme.

Hva skal du holde øye med ved bruk av en hjertelydmonitor?

En hjertelydmonitor som brukes privat bør brukes til kos, ikke for å holde øye med barnets helse. Dette betyr at det ikke er noe å holde øye med, men at det er en unik mulighet for deg og resten av familien til å lytte til barnets hjerterytme i ditt eget hjem. Fostrets hvilepuls bør være mellom 120 og 160 slag i minuttet. Hvis du er stresset, røyker eller drikker alkohol, kan det være høyere, akkurat som du må være klar over at tallet kan påvirkes hvis du f.eks. er nervøs. Ta derfor målingen med en klype salt og la fagfolkene gjøre de helsefaglige vurderingene.

Hjemme-ultralyd kan ikke erstatte profesjonell skanning

I svangerskapet er det nesten ingenting bedre enn å kunne se og høre at ens baby har det bra. Skanninger er et viktig verktøy for dette, både for det medisinske personalet og deg som foreldre, men det er like viktig at du kontinuerlig lytter til instinktet ditt. Hvis noe ikke føles riktig, er det viktig at du får det sjekket av jordmor eller lege, og ikke stole på f.eks. en hjertelydmonitor for hjemmebruk.

Et verktøy som dette skal ses på som et koselig supplement som gjør at du kan lytte til hjertelyden når du vil, og den verken kan eller bør brukes til å diagnostisere eller prøve å skape trygghet hvis du er bekymret for barnets velvære .

Det er viktig å påpeke at det å ha et verktøy som profesjonelle bruker ikke betyr at du kan bruke det profesjonelt selv. Bare verktøyet, kombinert med riktig erfaring og opplæring, kan gi nødvendig bekreftelse og sikkerhet.

Kilder:

Jordemoderforeningen.dk 

sst.dk

 

Relaterede artikler

Med diagnosen PCOS er det økt risiko for graviditetskomplikasjoner, og i denne artikkelen kommer vi nærmere 7 av de vanlige risikoene.

Les mer

Som kvinne vil sannsynligvis det å bli gravid og å bære fram et barn være en viktig del av ditt liv. Våre eggløsningstester kan hjelpe deg å bli en kvinne som kan planlegge graviditeten bedre, ved å kartlegge din mest fruktbare perioder. Kvinnehelse Kvinnehelse og graviditet er naturlig nok to temaer som er nært knyttet […]

Les mer

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av.

Les mer

Hva bør du være oppmerksom på når du trener under svangerskapet? Vi går gjennom noen gode tips til hvordan du kommer i gang med trening under svangerskapet. Les med her.

Les mer

Tilbake til alle artikler