meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Gravid med spiral er usannsynlig, men ikke umulig

Spiral er et av de vanligste prevensjonsmidlene i Norge, og det anslås at spiralen (enten kobber- eller hormonspiral) sammen med andre hormonelle prevensjonsmidler brukes av om lag 42% av norske kvinner, noe som gjør oss til landet i Norden med det høyeste forbruket av denne typen prevensjonsmidler.

Lav sannsynlighet for å bli gravid med spiral

Kobberspiral versus hormonspiral – enten du bruker den ene eller andre typen, kan du forvente et veldig høyt beskyttelsesnivå mot uønsket graviditet. For kobberspiralen er det en sikkerhet på ca. 98%, og for hormonspiralen er det > 99%, som tilsvarer graden av beskyttelse ved bruk av p -piller.

Men hvordan forholder det seg til historiene om kvinner som fortsatt blir gravide med spiral?

Kan man bli gravid med spiral? Svaret er ja

På samme måte som du sikkert har hørt mange historier om kvinner som har blitt gravide, selv om de er på p -piller, er det også historier om kvinner som har blitt gravide med spiral.
Med et beskyttelsesnivå på 98-99% tilsvarer dette at 1 av 100 blir gravid med spiral, noe som er et veldig lavt tall sammenlignet med antall kvinner i Norge som bruker hormonelle prevensjonsmidler.

Sånn kan en graviditet oppstå med spiral

Spiralens funksjon og effektivitet avhenger av plasseringen, og siden det er et fysisk objekt som er satt opp, er det en risiko for at den ikke vil sitte akkurat som den skal i løpet av den vanligvis lange tiden den får sitte.

Spiralen kan gli ut

En av de vanligste årsakene til at du kan bli gravid til tross for en spiral er at spiralen har glidd ut – enten etter at den er satt opp, eller etter at du har fått mensen. Det er mest sannsynlig at den faller ut det første året etter innsetting, men du risikerer også å flytte på den hvis du bruker en menstruasjonskopp eller tampong, og derfor, hvis du har en spiral og ikke vil bli gravid, bør du sørge for få en. gynekologisk undersøkelse med jevne mellomrom for å sikre at spiralen sitter riktig og beskytter deg etter ønske.

Graviditetsforløp om du er gravid med spiral

Hvis du bruker spiral og mistenker at du har blitt gravid, er det ingen andre symptomer du må være oppmerksom på enn ved et normalt svangerskap.

Det betyr at en graviditet med spiral har de samme symptomene som alle andre, og dette inkluderer bl.a.

  • Kvalme
  • Sår bryster
  • Utmattelse
  • Humørsvingninger
  • Uteblitt menstruasjon

Hvis du opplever noen av disse graviditetssymptomene, bør du kontakte legen din umiddelbart for å få en blodprøve som kan bekrefte eller benekte om du er gravid med spiral eller ikke.

Kvinner som blir gravide med spiral har økt risiko for ektopisk graviditet graviditet utenfor livmoren), og dette kan føre til symptomer som svakhet, svimmelhet, mage- og skuldersmerter. Det er derfor viktig å sjekke fosterets plassering og om det er en bærekraftig graviditet (hvis du ikke ønsker abort). Hvis fosteret er riktig plassert og du vil fullføre graviditeten, vil spiralen selvfølgelig fjernes.

Når kan du bli gravid etter at en spiral er tatt bort?

Når du bruker prevensjon, er det selvfølgelig mest ønskelig å bli gravid når du bestemmer deg for å gjøre det, og ikke gjennom et teknisk uhell som f.eks. at en spiral har falt ut, som vi nevnte ovenfor.

Er du en av dem som i dag bruker spiral, men har en spirende drøm om å bli gravid, så kan du starte på prosjekt baby så snart spiralen er fjernet.

I gjennomsnitt tar det omtrent 3 måneder å bli gravid etter at en spiral er fjernet, men det varierer veldig fra person til person.

Før en graviditet kan skje, krever det at du har menstruasjon og eggløsning, og det er ikke mulig å si hvor lang tid det tar fra fjerning av et hormonelt prevensjonsmiddel (i dette tilfellet spiralen) til kroppen har fått tilbake sin naturlige syklus.

Noen kvinner vil oppdage at syklusen blir vanlig nesten umiddelbart, mens for andre kan det ta opptil 6 måneder. Hvis du ikke får mensen etter at du har fjernet spiralen innen 6 måneder, må du kontakte lege.

Kilder:

helsenett.no
ung.no
alltformamma.no

Relaterede artikler

Er du gravid, eller har du en mistanke om at du kanskje er gravid, kan du raskt og enkelt fastslå det ved å ta en graviditetstest. I vår nettbutikk selger vi ulike typer graviditetstester som hurtig gir deg svar på om du er gravid eller ikke. Graviditetstest Med en graviditetstest kjøpt i vår nettbutikk, får […]

Les mer

Med diagnosen PCOS er det økt risiko for graviditetskomplikasjoner, og i denne artikkelen kommer vi nærmere 7 av de vanlige risikoene.

Les mer

Som kvinne vil sannsynligvis det å bli gravid og å bære fram et barn være en viktig del av ditt liv. Våre eggløsningstester kan hjelpe deg å bli en kvinne som kan planlegge graviditeten bedre, ved å kartlegge din mest fruktbare perioder. Kvinnehelse Kvinnehelse og graviditet er naturlig nok to temaer som er nært knyttet […]

Les mer

Hva skjer når du er gravid? Først får du eggløsning - det betyr at eggstokkene starter å frigjøre egg. Hvis et egg slutter seg sammen med sperm vil egget bli befruktet. Det befruktede egget vil glide inn i livmoren og plante seg der. I løpet av seks dager starter egget å utvikle en morkake, og deretter frigjøres et hormon ved navn human chorionic gonadotrophin (HCG) den første uken man er befruktet. Dette hormonet kan oppdages i urin og blod hos en gravid kvinne. En graviditetstest hjelper med å finne svaret på om man er gravid eller ikke.

Les mer

Tilbake til alle artikler