meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Hvilke symptomer på graviditet kan man ha når man er gravid

Kvinner kan oppleve graviditetstegn og graviditetssymptomer meget forskjellig

Kvinner opplever svangerskapet veldig forskjellig, og det samme gjelder for tegn på graviditet som mange gravide får.

Noen gravide vet intuitivt allerede før graviditetstesten blir positiv, og før de har symptomer på graviditet, at de faktisk er gravide. Mens andre gravide får tegn på graviditet, før de i det hele tatt mistenker at de kan være gravide.

Hvilke symptomer på graviditet kan man ha når man er gravid?

I forhold til tegn på graviditet så er kvalme, med eller uten oppkastninger, en ekstrem trøtthet i hverdagen, at menstruasjonen uteblir, og at man tisser oftere, det mest normale når det kommer til graviditetstegn og graviditetssymptomer.

Men mange gravide opplever også graviditetssymptomer som spenninger i underlivet, menstruasjonslignende smerter, at de blir lettere forstoppet, og at appetitten endrer seg. Noen gravide opplever også graviditetstegn som minsket appetitt, mens andre opplever at de vil spise mer.

At brystene endrer seg til å føles mer spente og ømme er også vanlige graviditetssymptomer. Noen kvinner få så følsomme bryster og brystvorter at de nesten ikke klarer å bruke BH eller t-skjorte.

Hvorfor får gravide graviditetstegn og graviditetssymptomer under graviditeten?

En graviditet er en ganske stor hendelse; ikke bare for deg personlig, men også for kroppen din. Jeg har lest at man sammenligner en graviditet med en like stor belastning for kroppen som om den skulle gjennomføre et maratonløp.

Det forklarer jo en del i forhold til at mange gravide har det vanskelig i deler av, eller under hele graviditeten. Jeg tror de fleste er enige i at et maratonløp nok er ganske tøft å gjennomføre. Under en graviditet endrer kvinnen sin kropp seg ekstremt mye; både innvending og utvendig, hjertet skal pumpe mer blod rundt i kvinnens kropp, livmoren skal vokse fra en størrelse på en pære til å kunne inneholde en vannmelon.

Den gravide skal sørge for næring til både seg selv og hennes ufødte barn; ikke sånn at hun skal spise dobbelt så mye, hun skal bare passe på å spise mer fornuftig slik at kroppen hennes får det den har bruk for.

Hvis den gravide kvinnen ikke får den rette næringen blir det vanskeligere å gjennomføre graviditeten på best mulig måte, og naturen er innrettet sånn at kvinnens kropp vil prioritere det ufødte barnet først og fremst, og den kommende moren dernest.

Når kvinnen blir gravid endrer hormonsystemet seg også drastisk for å sikre best mulige forhold for den kommende babyen, og man mener at hormonforandringene i stor grad er ansvarlig for samtlige graviditetstegn og graviditetssymptomer kvinnen har under svangerskapet.

Hvor tidlig kan man merke symptomer på graviditet når man er gravid?

Det er ingen som vet nøyaktig hvorfor det er så stor forskjell på kvinner, og hvordan de opplever svangerskapet når de blir gravide i forhold til graviditetssymptomer. For det kan variere veldig mye når man for første gang merker tegn på graviditet.

Mange gravide kvinner opplever ofte tidlig i svangerskapet graviditetstegn og graviditetssymptomer som at de for eksempel er trøttere enn hva de pleier å være, behøver å gå oftere på toalettet for å tisse, og en del får plutselig påkommende kvalme. Tegn på graviditet kan begynne så tidlig som få dager etter eggløsningen.

Det er også helt normalt å oppleve humørsvingninger, få lyst til å spise mat som man tidligere ikke har spist, eller kanskje bli kvalm om man prøver å spise mat som man før har elsket, er typiske graviditetstegn og graviditetssymptomer.

Hvilke symptomer på graviditet kan man få senere i svangerskapet?

Det er helt normalt at graviditetssymptomer og graviditetstegn som man opplever i det tidlige svangerskapet kan fortsette helt eller delvis etter de første 12 ukene –denne perioden kalles det første trimesteret.

En ting som er sikkert, symptomer på graviditet kan ofte endre seg etter hvor sterke de er på en eller annen måte, da den gravide kvinnens kropp prøver å anpasse seg til den endrede kroppsholdningen og den økende belastningen som det er for kvinnens kropp når hun går opp i vekt.

Den forandringen som kroppen går igjennom kan påvirke søvnen til kvinnen, hun kan begynne å få vondt i korsryggen, og det er viktig at hun prøver å ha en korrekt kroppsholdning når hun sitter og står, for å belaste kroppen minst mulig.

Selv om man sier at” svangerskap ikke er en sykdom”, så kan tegn på graviditet og den økede belastningen være vanskelig for kvinnen, og noen gravide kan være nødt til å sykemelde seg ved noen tidspunkter under svangerskapet.

Når i svangerskapet er graviditetstegn og graviditetssymptomer kraftigst?

Symptomer på graviditet under svangerskapet kan endre seg fra den ene dagen til den andre, og graviditetstegn og graviditetssymptomer kan forsvinne helt, for så å komme tilbake senere, eller kanskje opplever du dem ikke i det hele tatt under resten av svangerskapet.
De fleste gravide er enige om at tegn på graviditet som regel er sterkest i begynnelsen og i slutten, og det er da kvinnen behøver å ta mest mulig hensyn til seg selv og hvordan hun føler seg.

Det kan bety at den gravide har bruk for litt ekstra hvile på dagen, å unngå å overbelaste seg selv ved å bære tungt, og generelt tenke litt ekstra over hva hun gjør, og ikke minst på hvordan hun gjør det.

Da hjelper hun ikke bare seg selv, men også hennes kommende sønn eller datter.

Kilder:

Helsenorge.no – Vanlige plager under graviditeten

NHI.no – Symptomer og tegn på graviditet

Relaterede artikler

Er det mulig at graviditetstesten er positiv når det har gått opptil en uke siden eggløsningen? Selv om det er meget skjelden kan det faktisk forekomme.

Les mer

Med diagnosen PCOS er det økt risiko for graviditetskomplikasjoner, og i denne artikkelen kommer vi nærmere 7 av de vanlige risikoene.

Les mer

Hvis du har blødning fra skjeden når du er gravid, er det enten en spontanabort eller en svangerskapsblødning. Svangerskapsblødning under graviditet kan forårsake mye uro, angst og frykt for at noe ikke er som det skal være eller at du at du aborterer.

Les mer

Graviditet skal være en magisk tid for en kvinne. Med eggløsningstester fra år nettbutikk, får du raskt og enkelt en god oversikt over når dine fruktbare perioder er, og du kan planlegge din graviditet med større nøyaktighet. Graviditet eggløsning Planlegges graviditet er eggløsning viktig å holde rede på. Dersom du vet når du har eggløsning, […]

Les mer

Tilbake til alle artikler