meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Kan stress påvirke dine sjanser for å bli gravid?

Forskning tyder på at depressjon, nedstemthet og stress kan øke produksjonen av hormonet prolactin, som kan forstyrre menstruasjonssyklusen.

Selv om det ikke er ubestridelig bevist, bli mer enn 40 % av kvinnene i en amerikansk studie gravide etter at de lærte seg metoder for å slappe av og fikk støtte fra gruppen de var en del av. Før studiet hadde kvinnene forsøkt å bli gravide i 1 til 10 år.

Uansett om det er bevist eller ikke, er det ikke uvanlig å føle seg stresset – og om du har forsøkt å bli gravid over lengre tid uten at det har skjedd noe, kan det være vanskelig å slappe ordentlig av.

Mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid

Mindfulness er populært for tiden. Mindfulness vil si at du øver deg på å være mer nærværende og til stede i øyeblikket. Ideen er blant annet at når vi er mer til stede i øyeblikket i tanker og atferd, blir vi roligere, mindre stresset – og på lang sikt kanskje i bedre humør også.

Forskning tyder på at det kan være vanskeligere å bli gravid dersom du er stresset. Derfor har vi samlet 4 mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid (som kanskje også kan være gode tips for andre du kjenner?)

1. Gå en meditativ tur

Det kan faktisk være en mindfulness-øvelse å gå seg en tur. Da kreves det at du gir selv turen din fulle oppmerksomhet. Vekk med mobilen og kaffen.

Legg merke til bladene som rasler, fargene på himmelen, luktene som omgir deg, og hvordan føttene dine treffen jorden under deg. Fokuser på hvor fort eller langsomt du går, pusten din eller balansen din. Vær tilstede i gåturen, og observer tingene inni og omkring deg.

2. Prøv en bodyscanning

Kanskje du kan huske å ha gjort en bodyscanning fra skoletiden? En bodycscanning er som en gjennomgang av hele kroppen, med fokus på å få den til å slappe av. Du legger deg behagelig til rette, og fokuserer deretter på én kroppsdel av gangen. Det finnes massevis av apper om du vil prøve en guidet bodyscanning.

3. Single-tasking

I de senere år har vi lært mye om multitasking og hvordan det kan gjøre oss alle mer effektive. Men ofte skjer det i stedet at vi ikke klarer å fullføre hverken den ene eller den andre oppgaven, og at vi faktisk blir mer stresset fordi vi ikke er til stede i det vi gjør.

Single-tasking slår fra seg tanken om at vi må gjøre flere ting om gangen – i stedet skal du kun ha fokus på én oppgave. Enten du henger opp klesvasken, tømmer oppvaskmaskinen eller spiser kveldsmat, kan du trene dig i single-tasking ved å fokusere på den ene oppgaven om gangen. Observer hva du foretar deg – hvordan du bretter klærne, fargene, luktene, lyset – unngå å tenke på alt du må gjøre etterpå.

4. Mindfulness-meditasjon

Mindfulness-meditasjon kan foregå liggende, sittende eller gående, slik som i den første øvelsen. Om du sitter, kan du samle fingrene med pekefinger og tommel presset mot hverandre og hvilende på knærne.

Uansett om du sitter eller ligger, kan du prøve å fokusere på pusten din, og prøve å unngå å gå inn i tankene dine. Får du en tanke kan du for eksempel forestille deg at du sender den avgårde som en ballong – uten å gå inn på om den er god, dårlig eller noe som bør gjøres noe med.

Det er helt normalt at det er vanskelig å holde tankene på avstand, så vær snill og tålmodig med deg selv, og gi deg tid til å prøve å meditere mange ganger.

Kilder:

Forskning.no – Hvordan kan stress hindre graviditet?

NHI.no – Stress

Relaterede artikler

5-10% av alle kvinner har Polycystisk Ovariesyndrom og PCOS påvirker kvinner både fysisk og psykisk. Les alt om PCO/PCOS - symptomer, behandling og fruktbarhet - her.

Les mer

Dr.dk skriver 13/7 2011 at resultatet fra en undersøkelse gjort av forskere fra University of Western Australia i Perth, viser at kvinner med et sunt tannkjøtt i gjennomsnitt ble gravide ca. 2 måneder tidligere enn kvinner som led av kronisk tannkjøttsbetennelse.

Les mer

Hvorfor er folsyre fordelaktig ifm. graviditet? Hva er ditt daglige behov for folsyre? Og hvilken mat inneholder folsyre? Få svar på dette og mye mer i denne artikkelen om folsyre.

Les mer

Hva sier forskningen om fertilitet og alternativ behandling? Les om dine alternative behandlingsalternativer for ufrivillig infertilitet.

Les mer

Tilbake til alle artikler