meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

PCOS og graviditet: 7 kjente risikoer og hvordan du kan redusere dem

Gratulerer med graviditeten! Vi vet at det å bli gravid med PCOS som diagnose sannsynligvis har betydd at du har hatt et lengre og mer utfordrende forløp enn mange andre, og kanskje har du også trengt hjelp fra en fruktbarhetsklinikk for å komme hit.

Uansett hvordan graviditeten har oppstått, sitter du nå med et foster i livmoren som blomstrer, og du må finne ut hvordan resten av svangerskapet skal fortsette og spille sammen med PCOS. Du vil sannsynligvis ha tanker om diagnosen din kan påvirke barnets utvikling negativt og om det er noe du bør gjøre eller holde deg borte fra helt.

Les denne artikkelen når vi fokuserer på hvilke mulige komplikasjoner du bør være oppmerksom på som kan oppstå når du er gravid med PCOS.

Hvordan påvirker PCOS fosteret under graviditeten?

Å ha PCOS og være gravid på samme tid er vanligvis helt problemfritt, men studier viser at det ikke er helt uten økt risiko for visse komplikasjoner. Les om 7 av dem nedenfor.

1) Øket risiko for spontan abort

I tidlig graviditet har PCOS en økt risiko for spontanabort. Faktisk er risikoen 3 ganger så høy som hos kvinner uten. Forskning fortsetter om behandling med det samme legemidlet som brukes for diabetes 2 kan redusere risikoen for spontanabort, og så langt ser resultatene positivt ut.

2) Graviditetsdiabetes

En studie har vist at gravide med PCOS har 2,33% høyere risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes, noe som kan føre til en rekke komplikasjoner for deg som mor så vel som det ufødte barnet ditt. Hvis legen din vet at du har blitt diagnostisert med PCOS, vil du bli tilbudt glukose -stresstester gjennom hele svangerskapet for å sjekke om du har utviklet svangerskapsdiabetes, og i så fall veiledning om hvordan du holder det i sjakk.

3) Svangerskapsforgiftning og for høyt blodtrykk

En studie har vist at gravide kvinner med PCOS er 1,92% mer sannsynlig å utvikle høyt blodtrykk under graviditet, noe som kan føre til komplikasjoner ved fødselen. Selv om risikoen bare er litt høyere, er det viktig å være oppmerksom på symptomer på høyt blodtrykk og graviditetsforgiftning som f.eks. hodepine og synsforstyrrelser.

4) For tidlig født

Å ha PCOS øker risikoen for at babyen din blir født for tidlig, noe som er knyttet til økt risiko for svangerskapsdiabetes og preeklampsi, noe som også øker risikoen for tidlig fødsel. Imidlertid er det viktig å understreke at risikoen bare er veldig lite økt og fortsatt veldig liten.

5) Høy fødselsvekt

For fostre hvis mødre har PCOS, er det økt risiko for at de er større enn gjennomsnittet (over 4 kg). At babyen veier mer kan by på utfordringer ved fødselen.

Det er viktig å påpeke at det faktum at babyen er større enn gjennomsnittet ved fødselen ikke betyr fysiske problemer for babyen resten av livet, men etter fødselen kan det bety at babyen har økt blodsukker og risiko av å være overvektig senere i livet er litt økt.
.

6) Høyere risiko for keisersnitt

Komplikasjoner som høyt blodtrykk og at barnet er større enn gjennomsnittet, betyr at gravide kvinner med PCOS har større risiko for keisersnitt.

7) PCOS kan arves av døtre

Hvis du venter en jente, er det økt risiko for at hun også utvikler PCOS senere i livet.

Hva kan gjøres for å redusere komplikasjonene?

Når du er gravid med PCOS, anbefales det at du er ekstra oppmerksom på livsstilen din gjennom de tre trimesterene, og følger legens råd både når det gjelder kosthold og trening. For å begrense de ulike risikoene, anbefales det at:

Du øker ikke mer i vekt enn anbefalt
Du trener lett daglig
Du spiser sunt og med måte

Kilder:

https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/
https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/
https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/polycystisk-ovariesyndrom

Relaterede artikler

Veien fra graviditet til fødsel er viktig for barnets utvikling, både frem til fødselen, men også utvikling etter fødselen. Så derfor er det viktig å få i seg rikelig med vitaminer og mineraler. Det får du med kosttilskudd spesielt laget til graviditet og fødsel. Graviditet fødsel råd Når det gjelder graviditet og fødsel er gode […]

Les mer

Som kvinne vil sannsynligvis det å bli gravid og å bære fram et barn være en viktig del av ditt liv. Våre eggløsningstester kan hjelpe deg å bli en kvinne som kan planlegge graviditeten bedre, ved å kartlegge din mest fruktbare perioder. Kvinnehelse Kvinnehelse og graviditet er naturlig nok to temaer som er nært knyttet […]

Les mer

Tidlige symptomer på graviditet er kvalme om morgenen og uteblitt menstruasjon. Tror du at du har et av disse symptomene, så kan det være en god ide og kjøpe en graviditetstest. En graviditetstest vil på bare noen få minutter vise om det er symptomer på graviditet du lider av. Graviditet symptomer Hyppige toalettbesøk og hormonelle […]

Les mer

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av.

Les mer

Tilbake til alle artikler