meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

PCOS og graviditet: 7 kjente risikoer og hvordan du kan redusere dem

Gratulerer med graviditeten! Vi vet at det å bli gravid med PCOS som diagnose sannsynligvis har betydd at du har hatt et lengre og mer utfordrende forløp enn mange andre, og kanskje har du også trengt hjelp fra en fruktbarhetsklinikk for å komme hit.

Uansett hvordan graviditeten har oppstått, sitter du nå med et foster i livmoren som blomstrer, og du må finne ut hvordan resten av svangerskapet skal fortsette og spille sammen med PCOS. Du vil sannsynligvis ha tanker om diagnosen din kan påvirke barnets utvikling negativt og om det er noe du bør gjøre eller holde deg borte fra helt.

Les denne artikkelen når vi fokuserer på hvilke mulige komplikasjoner du bør være oppmerksom på som kan oppstå når du er gravid med PCOS.

Hvordan påvirker PCOS fosteret under graviditeten?

Å ha PCOS og være gravid på samme tid er vanligvis helt problemfritt, men studier viser at det ikke er helt uten økt risiko for visse komplikasjoner. Les om 7 av dem nedenfor.

1) Øket risiko for spontan abort

I tidlig graviditet har PCOS en økt risiko for spontanabort. Faktisk er risikoen 3 ganger så høy som hos kvinner uten. Forskning fortsetter om behandling med det samme legemidlet som brukes for diabetes 2 kan redusere risikoen for spontanabort, og så langt ser resultatene positivt ut.

2) Graviditetsdiabetes

En studie har vist at gravide med PCOS har 2,33% høyere risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes, noe som kan føre til en rekke komplikasjoner for deg som mor så vel som det ufødte barnet ditt. Hvis legen din vet at du har blitt diagnostisert med PCOS, vil du bli tilbudt glukose -stresstester gjennom hele svangerskapet for å sjekke om du har utviklet svangerskapsdiabetes, og i så fall veiledning om hvordan du holder det i sjakk.

3) Svangerskapsforgiftning og for høyt blodtrykk

En studie har vist at gravide kvinner med PCOS er 1,92% mer sannsynlig å utvikle høyt blodtrykk under graviditet, noe som kan føre til komplikasjoner ved fødselen. Selv om risikoen bare er litt høyere, er det viktig å være oppmerksom på symptomer på høyt blodtrykk og graviditetsforgiftning som f.eks. hodepine og synsforstyrrelser.

4) For tidlig født

Å ha PCOS øker risikoen for at babyen din blir født for tidlig, noe som er knyttet til økt risiko for svangerskapsdiabetes og preeklampsi, noe som også øker risikoen for tidlig fødsel. Imidlertid er det viktig å understreke at risikoen bare er veldig lite økt og fortsatt veldig liten.

5) Høy fødselsvekt

For fostre hvis mødre har PCOS, er det økt risiko for at de er større enn gjennomsnittet (over 4 kg). At babyen veier mer kan by på utfordringer ved fødselen.

Det er viktig å påpeke at det faktum at babyen er større enn gjennomsnittet ved fødselen ikke betyr fysiske problemer for babyen resten av livet, men etter fødselen kan det bety at babyen har økt blodsukker og risiko av å være overvektig senere i livet er litt økt.
.

6) Høyere risiko for keisersnitt

Komplikasjoner som høyt blodtrykk og at barnet er større enn gjennomsnittet, betyr at gravide kvinner med PCOS har større risiko for keisersnitt.

7) PCOS kan arves av døtre

Hvis du venter en jente, er det økt risiko for at hun også utvikler PCOS senere i livet.

Hva kan gjøres for å redusere komplikasjonene?

Når du er gravid med PCOS, anbefales det at du er ekstra oppmerksom på livsstilen din gjennom de tre trimesterene, og følger legens råd både når det gjelder kosthold og trening. For å begrense de ulike risikoene, anbefales det at:

Du øker ikke mer i vekt enn anbefalt
Du trener lett daglig
Du spiser sunt og med måte

Kilder:

https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/
https://www.helsenorge.no/sykdom/hormoner/polycystisk-ovariesyndrom/
https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/polycystisk-ovariesyndrom

Relaterede artikler

Graviditet skal være en magisk tid for en kvinne. Med eggløsningstester fra år nettbutikk, får du raskt og enkelt en god oversikt over når dine fruktbare perioder er, og du kan planlegge din graviditet med større nøyaktighet. Graviditet eggløsning Planlegges graviditet er eggløsning viktig å holde rede på. Dersom du vet når du har eggløsning, […]

Les mer

Hvis du har blødning fra skjeden når du er gravid, er det enten en spontanabort eller en svangerskapsblødning. Svangerskapsblødning under graviditet kan forårsake mye uro, angst og frykt for at noe ikke er som det skal være eller at du at du aborterer.

Les mer

Som kvinne vil sannsynligvis det å bli gravid og å bære fram et barn være en viktig del av ditt liv. Våre eggløsningstester kan hjelpe deg å bli en kvinne som kan planlegge graviditeten bedre, ved å kartlegge din mest fruktbare perioder. Kvinnehelse Kvinnehelse og graviditet er naturlig nok to temaer som er nært knyttet […]

Les mer

Er du gravid, eller har du en mistanke om at du kanskje er gravid, kan du raskt og enkelt fastslå det ved å ta en graviditetstest. I vår nettbutikk selger vi ulike typer graviditetstester som hurtig gir deg svar på om du er gravid eller ikke. Graviditetstest Med en graviditetstest kjøpt i vår nettbutikk, får […]

Les mer

Tilbake til alle artikler