meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Så blir du fortere gravid – se over livsstilen din

Mange graviditeter blir beskrevet av moren med setninger som

  • Hoppsann!
  • Plutselig så var graviditetstesten positiv
  • Jeg visste ikke engang at jeg var gravid
  • Det var ikke meningen at det skulle skje akkurat nå
  • Vi fikk en attpåklatt

De kvinnene som uttaler disse ordene mener at graviditeten deres skjedde uten å være særlig planlagt, og at den derimot kom som en overraskelse. Når nyheten om graviditeten hadde blitt bearbeidet av den enkelte kvinnen, ble barnet selvsagt født som et ønskebarn.

Ingen av disse kvinnene rakk allikevel å forberede graviditeten, men den muligheten har du.

Jeg håper at artikkelen min kan hjelpe deg med å forberede, og planlegge graviditeten din best mulig, slik at både du og din kommende baby får de beste forutsetningene under graviditeten og fødselen.

Kutt ut p-piller i tide

Det er mye prat frem og tilbake om hvorvidt prevensjon med hormoner som f.eks. p-piller kan påvirke hvor lang tid det går før man blir gravid, etter å ha sluttet med dem.

Og jeg kan dessverre ikke gi deg svaret på det, for noen kvinner opplever at de blir gravide allerede i den første syklusen etter å ha sluttet med p-piller, mens andre må vente helt opp til et år før kroppen har fått tilbake regelmessige eggløsninger og muligheten for å bli gravid.

Det er kun tiden som kan avgjøre hvordan kroppen din reagerer, så kanskje bør du overveie om dette er en frustrasjon som du kan holde ut med når du venter på at graviditetstesten blir positiv.

Hvis du vil at kroppen din skal ha «funnet seg selv» før du på alvor prøver å bli gravid, så kan du velge å slutte med p-piller 6-12 måneder før «prosjekt baby» påbegynnes.

I perioden fra du slutter med prevensjon, og frem til tiden da du gjerne vil bli gravid, er det derfor viktig at du bruker annen beskyttelse hvis du ikke vil bli gravid. Det kan f.eks. være at mannen bruker kondom under samleiet.

Jeg vil allikevel understreke:

Hvis en graviditet IKKE I DET HELE TATT er velkommen, så skal du under ingen omstendigheter slutte med p-piller før du faktisk gjerne vil bli gravid.

Denne metoden bør kun brukes av kvinner som er komfortable med at en graviditet kanskje allikevel blir til under den tiden da kroppen finner tilbake til sine naturlige sykluser.

Starte med å ta folsyre hurtigst mulig

Folsyra innan och under graviditet – Fyll upp folsyredepåernaFolsyre er en nødvendighet, men det tror jeg kanskje du har hørt mange ganger nok nå. Det er ingen grunn til å ikke begynne allerede i dag – selv om det kanskje går flere år før du vil bli gravid. Det er best å være på den sikre siden.

Og en kvinnekropp har bruk for det – gravid eller ikke. Så hvis du ikke allerede tar en multi-vitamintablett hver dag som inneholder 400 mikrogram folsyre, så kjøp gjerne noen neste gang du handler.

Tenk over vanene og livsstilen din

Noen ting passer helt enkelt ikke sammen med en kommende graviditet, og de kan du like så godt begynne å tenke over før du prøver å bli gravid.

Jeg tenker på ting som alkohol og stoffer, samt røyking og tobakk.

I en graviditet er ingen av disse tingene bra for babyen i magen din, og noen vaner kan være vanskeligere enn andre å bryte med, så planlegg i god tid.

Vekten betyr kanskje mer enn du tror

Vekten din – uansett om vi snakker om under- eller overvekt – kan påvirke kroppen din, syklusen din, en graviditet, samt i viss grad også den kommende fødselen.

Så forsøk så langt som mulig å nå idealvekten din og hold den så godt du bare kan.

Kjenner du kroppen og syklusen din?

En bra tips er å lære hvordan kroppen din fungerer under de forskjellige fasene i syklusen, samt hvordan den reagerer, og hvilke symptomer den sender ut.

Les mer i mine tidligere artikler om:

Det du spiser og drikker når også babyen – i en eller annen mengde h2

Det er en talemåte som heter” Du er det du spiser/drikker”, men når du vel har en kommende baby i magen, ja da gjeller talemåten for et lite menneske til. Vi kan uten videre omformulere talemåten til «Du og babyen din er det du spiser og drikker».

Så bruk dittt sunne fornuft, og tenk over hva du putter i munnen. Hvis du følger de retningslinjene som Helsedirektoratet anbefaler, kan du være sikker på å være på rett vei.

Kjenner du ikke til retningslinjene nøyaktig, så går jeg i gjennom dem litt raskt her:

  • Spis variert, ikke for mye og vær fysisk aktiv
  • Spis frukt og mange grønnsaker
  • Spis mer fisk
  • Velg hel-korn
  • Velg magert kjøtt og kjøttpålegg
  • Velg magre meieriprodukter
  • Spis mindre mettet fett
  • Spis mat som inneholder mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drikk vann

Legg opp matvarene i de daglige måltidene på følgende måte:

  • 20%: kjøtt, fugl, egg, fisk, ost og saus
  • 40%: brød, potet, ris eller pasta
  • 40%: Grønnsaker – gjerne mange ulike slags

Her får du også et link til Helsedirektoratet – Kosthold for gravide. Der kan du lese mer, samt få gode råd og anbefalinger som du kan bruke når du har blitt gravid, og hvis du vil amme babyen din.

Hvor mange barnesykdommer har du hatt?

Mange tenker ikke på at de en gang så vanlige barnesykdommene kan påvirke den kommende babyen, særlig røde hunder kan være litt problematisk.

Så bespar deg selv for flere utfordringer enn du absolutt må, og spesielt det å skulle måtte ta flere blodprøver enn normalt under graviditetens første del.

Se til å sikre at du allerede har hatt røde hunder som barn, og nøy deg ikke med å spørre foreldrene dine om de husker det.

Få en lege til å sjekke det ved en blodprøve, for å se om du har antistoffene.

Hvis du ikke har hatt røde hunder, så anbefales det å få en vaksinasjon før du blir gravid, men det betyr da også at du etter vaksinasjonen, ikke må bli gravid før det har gått 3 måneder.

Det kan være litt av en frustrerende ventetid når man nå har tatt den store beslutningen, og gjerne vil bli gravid så fort som mulig.

Snakk med foreldrene dine

Sykdommer kan være arvelige, og før du rent faktisk blir gravid, kan det være riktig bra å vite hvilke sykdommer, samt i hvilken omfatning som familien – både på mors og fars side – har hatt.

Vitenskapen blir bare flinkere og flinkere, og legene kan i tillegg til å f.eks. undersøke blodet til den gravide, og undersøke væske fra fostervannet som babyen svømmer i, også utføre undersøkelser allerede før kvinnen blir gravid – hvis det da er en årsak til det.

Mange arvelige sykdommer kan nå sees i blodprøver der man undersøker kromosomene.

Og hvis det viser seg at det i familien din finnes sykdommer som man skal være ekstra oppmerksom på, så kan genetisk rådgivning kanskje bli aktuelt.

I noen tilfeller kan man eliminere risikoen helt for at sykdommen faktisk oppstår, f.eks. hvis sykdommen er knyttet til et visst kjønn på barnet. Men den vanligste årsaken til at en risiko evaluering gjøres, er for å se om barnet kan komme til å utvikle sykdommen.

Det er kanskje ikke mye til trøst, men tenk på at dere som foreldre kan forberede dere i forveien, og legene evt. har mulighet for å legge til ytterligere undersøkelser under graviditeten.

Ut ifra de fordelene synes jeg personlig at ”det er bedre å vite enn å forbli uvitende”, men hvis du føler at du mener annet, kan det være en god idé å «kjenne etter» for å finne ut av hvordan du selv helst vil ha det.

Nå vet du i hvert fall at muligheten er der.

Tar du medisin eller kosttilskudd daglig?

Hvis du er en av de mange kvinner som tar en eller annen form for medisin eller kosttilskudd i hverdagen, så er det enda en overveielse du skal tenke over.

Har du lov å fortsette med å ta den medisinen som du får utskrevet akkurat når du:

  • Prøver å bli gravid
  • Nå du er gravid
  • Når du ammer

De spørsmålene kan legen din hjelpe deg med å besvare, og sammen kan dere komme frem til om:

  • Du skal fortsette å ta den nåværende medisinen
  • Du skal bytte til en annen type– eller lignende medisin
  • Du skal ta mindre av den nåværende medisinen – eller evt. slutte helt.

Det er IKKE noe du skal avgjøre på egen hånd, hvis daglig medisin er helt nødvendig for noen kvinner, selv om det kan bety en høyere risiko hvis de blir gravide. Men hvor høy den risikoen er, er det kun legene som kan avgjøre, ut fra deres kliniske undersøkelser og erfaring.

Hvis det viser seg at du er nødt til å fortsette med den nåværende medisinen under en graviditet, vil du – og babyen din – sannsynligvis bli holdt under nøye kontroll, og du vil evt. bli tilbudt flere undersøkelser som kan sikre at dere begge har det bra.

Hvis du skal bytte til annet merke, eller hvis legen bedømmer at det er best at du slutter helt med den nåværende medisinen, er det da godt at du har god tid til å planlegge graviditeten.

For som du kanskje vet, kan det oppstå bivirkninger når man tar medisin, og det gjelder både om man bytter, eller om man skal ta mindre enn hva man er vant til.

Noen ganger kan det oppstå bivirkninger som gjør at man er nødt til å ta endringene i et litt mer rolig tempo, eller i noen tilfeller til og med prøve med flere ulike merker av medisinen før man finner den som passer for akkurat denne kvinnen.

Men start med å snakke med legen din om medisineringen og situasjonen din. Det finnes jo ingen årsak til å «ta ut sorgene i forskudd», men samtidig skal man jo også være litt realistisk.

Ikke glem mannen din – sjekk hans sædkvalitet

FertilitySCORE spermatestNesten hele artikkelen fokuserer på deg som kvinne, men glem heller ikke mannen din og hans sædkvalitet. Han gir jo faktisk halvparten av all materialet som skal til for å skape den kommende babyen deres.

Hans livsstil er minst like viktig som din, og kanskje kan dere finne flere punkter der dere kan støtte hverandre i hverdagen, og evt. få knekket noen av de mer negative vanene.

Har du noen som du kan snakke med under “prosjekt baby”?

Mange kvinner som prøver å bli gravide, har mulighet for å snakke med moren sin, eller venninner, rundt de spørsmålene som dukker opp før graviditetstesten blir positiv.

Å søke informasjon på annen måte, som i bøker, på internett eller andre måter, kan for visse kvinner være den rette løsningen for dem.

Har du ingen å snakke med i hverdagen om tankene og følelsene dine, eller hvis du er i tvil om hva som blir best for å sikre en sunn og bra graviditet, så kan profesjonell hjelp være en løsning.

Dessverre er det ofte sånn at hvis man bestiller tid til legen, så er det minimalt med tid for å få svar på de mer personlige spørsmålene som man har. Noen leger tar seg allikevel god tid, og har du en av dem, så er du en av de mer heldige kvinnene.

Som en nyhet har vi nå et tilbud som gir deg mulighet for å kjøpe samtaletid, der du kan gå igjennom den ønskede graviditeten med en fertilitetsekspert, enten utdannet sykepleier, eller jordmor.

Den du snakker med vil være en av medarbeiderne hos fertilitetsklinikken Stork IVF Klinikk, som allerede kjenner til mange av de tankene og problemstillingene som kvinner har når de vil danne familie.

Før det skal du også ha utfylt en mini journal med personlig informasjon om deg og din fertilitet, slik at rådgiveren kan hjelpe deg best mulig under samtalen, og allerede da har kjennskap om de viktigste punktene i nettopp din situasjon.

Tilbudet består av en samtale som varer 25 minutter, og du booker det selv sammen med Stork Klinikk når det skal skje. Samtalen kan enten foregå via telefon eller Skype, alt ettersom hva du selv foretrekker.

Da vi vet at mange kvinner har spørsmål allerede før de slutter med prevensjon og aktivt prøver å bli gravide, har vi laget to ulike tilbud:

Den ene fertilitetssamtalen er for deg som planlegger en graviditet

Den andre fertilitetssamtalen er for deg som er i gang med å forsøke å bli gravid

Kanskje er disse tilbudene en mulig løsning for deg? En fagsamtale anpasset for deg og din spesifikke situasjon.

Som et supplement til legen din, venninnene og all den informasjon du får fra andre steder.

Man kan ikke forberede seg for alt

Som du kan se så er det mange områder som man skal være oppmerksom på før man faktisk prøver å bli gravid. Men sannheten er likevel den, at man aldri kan forberede seg for en av de viktigste beslutningen man vil ta i sitt liv – og samtidig oppleve at alt går akkurat som planlagt.

For noen ganger er det ting som man ikke har tenkt over, ting man ikke hadde kunne vite, eller «naturen bestemmer seg for å sette bremser» for ens ønsker og forsinke prosessen.

Men ved å planlegge så mye som mulig har man kommet langt på vei for å sikre seg en sunn og frisk graviditet når den vel inntreffer, og så gode muligheter for barnet sitt som mulig i framtiden.

Bruk det ditt sunne fornuft hver dag – så går det nok uansett hva som skjer.

Kilder:

Helsenorge.no

Forskning.no

Relaterede artikler

Mange saker i hverdagen og livsstilen din kan påvirke muligheten for at du kan bli gravid. I denne artikelen kan du lese hvilke saker du skal være oppmerksom på.

Les mer

Skotske forskere mener de har fundet årsaken til hvorfor kvinners sjangse for å bli gravid minskes med stigende alder.

Les mer

Har du en mangel på progesteron i begynnelsen av en graviditet, kan du risikere en spontanabort. Der finnes heldigvis håp i form av tilskudd og kremer som kan kompensere for et lavt naturlig progesteron-nivå, og derved markant øke dine sjanser for en vellykket graviditet.

Les mer

Din fertilitet er viktig å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi spesialisert oss på blant annet eggløsningstester. Testene vil gi deg oversikt over din fertilitet ved å angi når du har eggløsning. Angir fertilitet Eggløsningstestene angir fertilitet ved at de hjelper deg å forutse når du har eggløsning. […]

Les mer

Tilbake til alle artikler