meny
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Svak strek på graviditetstesten?

Viser graviditetstesten din en svak teststrek? Her kan du se noen mulige årsaker til det:

  • Tidlig testning
  • Testens følsomhet/sensitivitet
  • Kjemisk graviditet
  • Fortynnet urin

Hva er det å teste for tidlig?

Hvis du tester før den dag som din menstruasjon ventes, kan det være at det ennå er ganske lite hCG produsert, noe som er helt naturlig. Det kan også være at du har en litt lenger syklus enn normalt, og at du dermed ubevisst tester for tidlig. Varierer syklusene dine, bør du alltid innvente den lengste, før du tar en graviditetstest. Forskjellige graviditetstester kan ha forskjellig sensitivitet.

Hva må jeg vite om testens følsomhet?

Jo lavere følsomhet en test har, jo tidligere vil du kunne se et positivt resultat. Så lenge urinen din ikke inneholder så mye som testen er følsom for (eller over), vil du bare se negative resultater.

Hvordan tolke svake streker på en graviditetstest?

Hva om du tar en graviditetstest, leser av resultatet innen den anbefalte tiden og teststreken er veldig, veldig svak? Teller det som en positiv graviditetstest? JA!

positiv graviditetstest strimmel normal

Positiv graviditetstest med en veldig svak farget teststrek

Teststreken trenger ikke å være mørkere enn kontrollstreken. Det er vanligvis det som skjer når du utfører testen før forventet menstruasjon. Styrken på den positive teststreken avhenger av hvor mye hCG du har i urinen. Hvis streken er svak, betyr det vanligvis at hCG-nivået er lavt. En grunn til at hCG-nivået kan være lavt, er at du fortsatt er veldig tidlig i svangerskapet.

Den første dagen du ser en veldig svak teststrek, kan det være vanskelig å føle seg sikker på et positivt testresultat. Men hvis du kan se at streken på graviditetstesten blir mørkere og mørkere i løpet av de neste dagene, er du trygg.

Positiv graviditetstest stav

Positiv graviditetstest med en svak, farget strek

Hva er en kjemisk graviditet?

Visse komplikasjoner i graviditeten kan gi en svak strek. Noen ganger kan ett befruktet egg ha festet i livmoren, og begynnt å produsere hCG. Når du så tar en graviditetstest, og fordi det er tidlig i graviditeten, vil du få en svak strek. Venter du da noen dager, og får et negativt resultat, kan det bety at du har hatt en tidlig abort. Det er dessverre meget vanlig; det er estimert at opp mot 50 % av alle befruktede egg ikke klarer seg, og at ca. 15 % av bekreftede graviditeter ender med abort.

Fortynnet urin kan medføre falske negative resultater

Unngå store inntak av væske i timene før du utfører en graviditetstest. Hvis urinen er uttynnet, kan det medføre svake positive, eller til og med falske negative resultater. Det kan derfor være en god idé å bruke morgenurinen for graviditetstestning, da den som oftest er mest konsentrert.

Er det en svak teststrek på graviditetstesten?

Mange kvinner har ingen erfaring med å lese en graviditetstest. Derfor kan det oppstå usikkerhet når man prøver å lese og forstå resultatet de første gangene. Spesielt når man virkelig ønsker seg en farget strek.

Negativ graviditetstest der det er mulig å se et grått merke der streken skulle vært.

Negativ graviditetstest der det er mulig å se et grått merke der streken skulle vært.

Hvis graviditetstesten viser en ekstremt svak strek som du synes er vanskelig å tolke, er det beste rådet å vente en dag eller to og ta testen på nytt.

Les også: Spøkelsesstrek, feilaktige/falske resultater – hva kommer de av?

Kilder:

Lommelegen.no

NHI.no

Relaterede artikler

Gravitamin er et kosttilskudd som inneholder det du trenger av vitaminer og mineraler under hele svangerskapet. Gravitamin inneholder også folinsyre som minsker risikoen for neuralrørsdefekt hos barnet. Gravitamin Gravitamin inneholder vitaminer og mineraler som er viktig og få i seg for den gravide, for at fosteret skal få dekket sitt behov og utvikle seg optimalt. […]

Les mer

Vi får mange spørsmål omkring dette emne, da man jo gjerne vil vite om det har lykkes en å bli gravid.

Les mer

Ikke alle par som ønsker det har like lett for å bli gravide. Det kan noen ganger kreve hardt arbeide og målrettet innsats. Derfor er det viktig å vite når man har størst sjanse for å bli gravid.

Les mer

Det er mange forskjellige retningslinjer å forholde seg til når det gjeller bruken av graviditetstester. Hvor tidlig bør man ta en graviditetstest etter at eggløsningen har vært?

Les mer

Tilbake til alle artikler