meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Tradisjonell kinesisk medisin – kan urter påvirke fruktbarheten?

I tusenvis av år har tradisjonell kinesisk urtemedisin vært kjent for å lindre en lang rekke problemer i kroppen – og kinesiske urter har blitt mye brukt som en alternativ fertilitetsbehandling som sies å støtte sjansen for naturlig graviditet.

Her i artikkelen kan du lese om virkestoffer i kinesisk urtemedisin, og om studier av effekten av kinesisk medisin i forhold til fertilitet, graviditet og fertilitetsbehandling.

Teorien bak tradisjonell kinesisk medisin

Tradisjonell kinesisk medisin ser helhetlig på kroppen – som en helhet, hvor sinn, kropp og ånd er ett økosystem. Det kan selvsagt være fysiske årsaker til fertilitetsproblemer, enten i forplantningsorganene eller i hormonbalansen, men disse elementene skal ikke oppfattes som isolerte, men ses i sammenheng med kroppens balanse. Det er altså et helhetlig syn på kropp og sinn med fokus på å oppnå balanse.

I tradisjonell kinesisk medisin er bruken av urtemedisin tett knyttet til flere andre behandlingsmetoder, hvorav akupunktur er den mest brukte i Norge. Den grunnleggende ideen om en kropp i balanse er utgangspunktet for behandlingen, som er sammensatt individuelt på grunnlag av en analyse utført av en spesialist i tradisjonell kinesisk medisin.

Men selv om du kanskje ikke er klar til å hoppe helt inn i kinesisk medisin for infertilitet, er det elementer ved behandlingsmetoden som er enkle å prøve og som det til og med er bevis for. Dette gjelder både akupunktur, som du kan lese om her og kinesiske urter, som du kan lese mer om nedenfor.

Er det bevis bak effekten av kinesiske urter på infertilitet?

Det er mange forskjellige studier som tyder på at kinesiske urter kan påvirke en kvinnes sjanse for graviditet. Flere studier indikerer bl.a. om effekten av kinesiske urter hos kvinner med PCOS som ønsker en mer stabil syklus med regelmessig eggløsning og menstruasjon. Studiene inkluderer også kvinner med endometriose, manglende eggløsning, blokkerte eggledere og uforklarlig infertilitet og viser opptil dobbelt så stor sjanse for graviditet innen 2-6 måneder med tradisjonelle kinesiske urter.

Hvilke urter brukes i kinesisk urtemedisin?

Kinesisk urtemedisin består av hundrevis av ulike urter som kan kombineres på ulike måter for å lindre ulike problemer i kroppen. For fruktbarhetsproblemer er noen av de mest brukte urtene:

  • Angelikaurt
  • Cuscuta frø
  • Sichuan lerk
  • Hvit peonrot
  • Kinesisk kanel
  • Kinesisk lakrisrot
  • Salvie rot
  • Ginseng stang
  • Kinesisk kvanurt
  • Goji-bær

Alle disse forskjellige urtene og ekstraktene er kjent for å ha sin egen spesifikke effekt, og studier har vist et bredt spekter av effekter som f.eks. anti-inflammatorisk aktivitet, antifibrotisk effekt, antispasmodisk aktivitet, antioksidantaktiviteter og nevrobeskyttende effekt, samt kardio- og cerebrovaskulære effekter.

Kinesisk urtemedisin og fertilitetsbehandling

Spesielt i forhold til IVF-behandling er det solide, vitenskapelige bevis for at kinesisk urtemedisin øker sjansen for graviditet. En metastudie av 13 studier med totalt 1800 kvinner i fertilitetsbehandling viser en økt sjanse for graviditet på opptil 3,5 ganger større over en 4-måneders periode. Du kan lese mer om studiet her.

Kinesiske urter mot mannlig infertilitet

Mannlig infertilitet er et komplekst problem som kan ha mange årsaker. Studier viser at livsstilsendringer ofte kan utgjøre en stor, positiv forskjell for menns sædkvalitet, mens det er begrensede behandlingstilbud tilgjengelig innen tradisjonell medisin.

Tradisjonell kinesisk medisin kan representere et alternativ for infertile menn, ettersom det har vist seg at kinesisk urtemedisin kan øke funksjonen til sertoliceller og leydigceller som finnes i mannlige testikler. Kinesisk urtemedisin kan også lindre betennelse, forhindre oksidativt stress, redusere DNA-fragmenteringsindeksen og begrense celledød i kjønnsceller.

I tillegg kan kinesisk urtemedisin gi sporstoffer og vitaminer, forbedre mikrosirkulasjonen i testiklene, redusere nivåene av antispermantistoffer og modifisere epigenetiske markører. Det er altså mye som tyder på at kinesiske urter kan støtte mannlig fruktbarhet, men det finnes ingen velbegrunnede studier som entydig beviser forbedret fruktbarhet eller økte sjanser for å oppnå graviditet hos par der ektemannen tar kinesiske urter.

Hvis du vil prøve kinesiske urter mot barnløshet

Hos Billige Tester finner du Herbal Fertility Programme, som er basert på tradisjonell kinesisk urtemedisin som kan støtte din naturlige fruktbarhet. Urtene drikkes som te én gang daglig og inneholder en kombinasjon av urtene som i tradisjonell kinesisk medisin er kjent for sin effekt på kvinnelig fruktbarhet.

Kilder:

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Chinese herbal medicine for female infertility: an updated meta-analysis

Traditional Chinese Medicine as a Remedy for Male Infertility: A Review

The use of herbs and dietary supplements in gynecology: an evidence-based review

Relaterede artikler

I følge et norsk studie så tyder det på at folsyre ikke bare minsker risken for at barnet fødes med neuralrørsdefekter som f.eks. ryggmargbrokk, men også at folsyre dramatiskt minsker risken for autism.

Les mer

Forskning tyder på at det kan være vanskeligere å bli gravid dersom du er stresset. Derfor har vi samlet 4 mindfulness-øvelser for deg som prøver å bli gravid (som kanskje også kan være gode tips for andre du kjenner?)

Les mer

Om du har symptomer som tyder på at du er gravid, kan du lett fastslå hva din status er med en graviditetstest fra vår nettbutikk. Slike symptomer behøver ikke nødvendigvis bety at du er gravid, men med en test kan du kjapt finne ut om du er det. Symptomer graviditet Vanlige symptomer på graviditet kan […]

Les mer

Avbrutt menstruasjonssyklus Avbrutt menstruasjonssyklus kan være tegn på at du er gravid. Andre symptomer kan være kvalme om morgenen. Avbrutt menstruasjonssyklus er et av de første symptomene på at du venter barn. Tror du at du har et av disse symptomene, så kan det være en god ide og kjøpe en graviditetstest. Har du avbrutt […]

Les mer

Tilbake til alle artikler