meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

PCO og graviditet

5-10% av alle kvinner har Polycystisk Ovariesyndrom. Årsaken til at lidelsen får mye oppmerksomhet er fordi PCOS påvirker kvinner både fysisk og psykisk. Dette påvirker spesielt kvinnens vekt, hennes fruktbarhet, samt hennes ønske om å bli gravid.

PCO er en hormonforstyrrende lidelse, og det er ulike grader av PCO og PCOS fordi symptomene på sykdommen er individuelle. Det som ofte kan tyde på at lidelsen faktisk er PCO, kan være en kombinasjon av menstruasjonsforstyrrelser, uren hud, og økt hårvekst. Noen kvinner er svært påvirket av sine PCOS-symptomer, imens andre kvinner kun har svake, få, eller ingen symptomer i det hele tatt.

Symptomer på PCO kan blant annet være:

 • Uregelmessige eller uteblivende menstruasjoner.
 • Overvekt.
 • Økt hårvekst spesielt i ansiktet, men kan også forekomme på bryst, armer og bein.
 • Uren hud.
 • Barnløshet.

Det er videre funnet en sammenheng mellom PCOS og livsstilssykdommer som for eksempel diabetes, kreft i livmor og hjerte-kare sykdommer. Det er derfor viktig å bli undersøkt nøye om man opplever disse symptomene. De fleste kvinner kan fortsatt oppnå graviditet selvom de er rammet av PCOS. Du kan teste eggløsningen din hjemme. Se vårt utvalg og prøv en av våres eggløsningstester.

Hva er forskjellen på PCO og PCOS?

I Norge skiller vi ikke mellom betegnelsene PCO og PCOS som henholdsvis står for Polycystisk Ovarie og Polycystisk Ovarie Syndrom. De fleste kvinner har flere symptomer på lidelsen, hvilket er hvorfor PCO også kalles PCOS. Grunnleggende betyr PCO at det sitter mange små blærer (cyster) på eggstokkene. Ved sykdommen oppleves blant annet:

 • Uregelmessige og lange menstruasjoner / Ingen eggløsning.
 • Økt produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron.
 • Blærer på eggstokkene som legen kan se ved scanning.

NB: To av de ovenstående punkter må være til stede for å betegne PCOS. Husk alltid å kontakte legen din hvis du mistenker at du har tegn på PCOS. Ønsker du å bli gravid skal du henvises – eller selv direkte kontakte – en spesialist på fruktbarhet / barnløshet.

Årsaker til PCO(S)

PCOS kan skyldes en blanding av flere faktorer, deriblant:

 • Insulinresistens
 • Overvekt
 • Arvelighet
 • Miljø

Flere av årsakene til at PCO overlapper hverandre, og derfor har kvinner som lider av PCOS ofte en tendens til å være insulinresistente. Når du er insulinresistent har du en økt risiko for å utvikle sukkersyken. Det er også en større sjanse for å bli overvektig, og din overvekt setter seg primært rundt magen og livet ditt. Fettvevet som spesielt befinner seg rundt mage-området vil skille ut stoffer som nedsetter følsomheten for insulin. Overvekt betyr også at det er både større risiko for åreforkalkning, samt økt produksjon av det mannlige hormonet testosteron. Dette betyr økt risiko for ytterligere symptomer av PCO.

Det er ikke bare overvektige kvinner som får konstatert PCOS. Slanke kvinner kan også oppleve at de har de samme symptomene på PCOS som symptomene forbundet med overvekt. Det er verdt å merke seg at kvinner med PCO ofte har en såkalt eple-form, dette betyr ikke nødvendigvis at disse kvinnene er overvektige.

Fruktbarhet og PCO

At PCOS påvirker kvinnens fruktbarhet betyr at mange kvinner, utover hormonelle forstyrrelser, også opplever store psykiske smerter på grunn av uteblivende graviditeter og barnløshet. Årsaken til at PCO påvirker fruktbarheten din er at det forhøyede nivået av testosteron gjør at follikelene i eggstokkene ikke modner slik de skal. Dette forårsaker at du ikke får regelmessige eggløsning og dermed ikke opplever det enkelt å bli gravid.

Den primære fruktbarhetsbehandlingen for deg med PCO skal hjelpe deg til å enklere få eggløsning. Det er videre en rekke tiltak du selv kan foreta deg hvis du ønsker å øke fruktbarheten din for å bli gravid. Siden det er en sterk forbindelse mellom overvekt og PCOS, er den umiddelbare behandlingen å endre på kosthold og mosjonsvaner.

Behandling av PCOS

Når det gjelder behandling av PCO er det en del tiltak du selv kan foreta deg. Uansett om du ønsker å bli gravid, eller om du har uhensiktsmessige symptomer på PCOS eller liknende, bør du først og fremst fokusere på kostholdet og mosjonsvanene dine. Kosten du spiser bør inneholde matvarer som senker blodsukkeret ditt, og matvarer som øker blodsukkeret bør absolutt unngås.

Ifølge gynekolog og forfatter av boken “Spis deg gravid” – Bjarne Stigsby, bør du følge disse kostrådene (KISS – Klinisk Insulin Senkende-Kost):

 • Unngå sukker og sukker-produkter.
 • Spis hurtige karbohydrater i mindre mengder: Ris, loff, hvete, pasta, havregryn og poteter.
 • Spis langsomme karbohydrater: Frukt, grønt og fullkorn.
 • Spis mer proteiner.
 • Spis mer fett.
 • Spis variert.
 • Spis en proteinrik frokost, for eksempel ostesmørbrød av rug + et speilegg + en skive kjøttpålegg.
 • Drikk vann.
 • Vær fysisk aktiv.

Bortsett fra et sunt kosthold, er mosjon en viktig del av behandlingen av PCOS. Det anbefales spesielt kvinner med PCO å trene styrke. Mosjon gjør at musklene får en større følsomhet av insulin. Større muskelmasse gir også bedre og økt fett forbrenning hvilket fremmer vekttap.

Forutenom å hjelpe deg med å forbedre PCO symptomene dine, vil et sunt kosthold og regelmessig mosjon forbedre og styrke kroppen din for en eventuelt kommende graviditet. Noen fruktbarhetsbehandlere bruker medisinske preparater som inneholder det insulin – og appetittregulerende stoffet Metaformin for å behandle PCOS. Metaformin er opprinnelig brukt til behandling av Diabetes 2.

Kilder:

Helsebiblioteket.no – PCOS Symptomer

NHI.no – PCOS behandling og Årsaker

Helsenorge.no – Hva er PCOS

Relaterede artikler

Når du prøver å bli gravid, oppstår det mange spørsmål. Vi har samlet de 3 mest vanlige spørsmålene om graviditet, og gir deg svarene her og nå.

Les mer

Hvor sikre er sikre perioder, og kan jeg ha ubeskyttet sex, når jeg har mens? Les mer om sjansen for å bli gravid under menstruasjonen her.

Les mer

TFP Stork Fertility i København i Danmark, har siden 1999, hjulpet tusenvis av kvinner til å bli gravide gjennom inseminasjon.

Les mer

Hos Billigetester.no synes vi at det skal være slutt på unødvendig bekymring. Nå kan du få et personlig svar på dine spørsmål, og rådgivning fra en fertilitetsekspert fort og lett. Vi vet at det gjør forskjell.

Les mer

Tilbake til alle artikler