meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Urter og kosttilskudd, som kan påvirke fertiliteten

Omtrent hvert 5. norske par vil oppleve problemer med å bli gravid når de ønsker det. Fertilitetsproblemer kan ha mange årsaker, og i noen tilfeller er fertilitetsbehandling nødvendig for å oppnå graviditet. Men mange, både menn og kvinner, kan påvirke seg selv
deres fruktbarhet gjennom livsstil og kosthold.

I artikkelen her gjennomgår vi hvilke stoffer som er kjent for å ha effekt på fruktbarheten – fra kosthold, vitaminer og mineraler, til tradisjonell urtemedisin.

Kost og fertilitet

At kosthold kan påvirke fruktbarheten er allment anerkjent. Både overvekt og undervekt kan redusere fruktbarheten, og for de mange danske kvinnene med PCOS kan et kosthold med færre og grovere karbohydrater stabilisere blodsukkeret, senke nivået av mannlige kjønnshormoner og øke sjansen for eggløsning – og dermed for graviditet. Du kan lese mer om kosthold og fruktbarhet her.

Vitaminer og mineraler

Mange norske menn og kvinner får ikke den anbefalte mengden vitaminer og mineraler hver dag. Det kan gi helseproblemer i det lange løp, og det kan påvirke fruktbarheten. Blant annet vitamin D, selen, sink, jern og kalsium har i flere studier vist seg å ha effekt på både mannlig og kvinnelig fertilitet. Det kan du lese mer om her.

Urter i alternativ fertilitetsbehandling

Når det gjelder å øke fruktbarheten med urter og naturmidler, virker påstandene og mulighetene uendelige. Det kan være vanskelig å navigere i hvilke urter som faktisk kan utgjøre en forskjell – og derfor ender mange med ufrivillig infertilitet opp med å ta dyre kosttilskudd som kanskje eller kanskje ikke har noen effekt. Nedenfor gjennomgår vi noen av de mer vanlige og anerkjente urtene som kan bidra til å støtte en regelmessig syklus og forbedre fruktbarheten.

Vitex (Kyskhedstre/munkepepper)

En populær urt for å balansere menstruasjonssyklusen og lindre PMS, den virker sannsynligvis på hypofysen i hjernen og øker styrken til det luteiniserende hormonet (LH), som utløser eggløsning. Dette kan igjen styrke eggløsning og progesteronproduksjon i lutealfasen. Det har også vist seg å redusere unormalt høyt prolaktin, som forbedrer hormonbalansen og eggstokkfunksjonen.

Maca (Lepidium meyenii)

Maca, også kjent som peruansk ginseng og hjemmehørende i Andesfjellene, har vært kjent i tusenvis av år som et libido- og fruktbarhetsfremmende stoff. Maca fungerer som et adaptogen som hjelper kroppen å takle i tider med økt stress, men det kan også påvirke androgener (testosteron) hos både menn og kvinner. Maca har vist seg i vitenskapelige studier å positivt påvirke fruktbarheten hos både hann- og hunnmus.

Kanel

Noe så enkelt og vanlig som kanel er kjent i tradisjonell kinesisk urtemedisin for å forbedre fruktbarheten hos både menn og kvinner. I kinesisk medisin er kanel kjent for å varme opp interiøret og gi næring til yang-energien, som er viktig for fruktbarheten. Vitenskapen har fanget opp fordelene med kanel, og en fersk studie viste en positiv effekt på sædproduksjon og kvalitet hos menn. Studier har også vist at kanel påvirker blodsukkerbalansen og insulinresponsen, så det kan også være nyttig for metabolsk syndrom og kvinner med PCOS.

Tribulus terrestris

Også brukt i kinesisk medisin, kan urten Tribulus være nyttig for både mannlig og kvinnelig fertilitet. Hos kvinner med uregelmessig eggløsning, spesielt på grunn av PCOS, kan Tribulus bidra til å normalisere syklusen og skape regelmessig eggløsning og menstruasjon. En studie viser at Tribulus økte unnfangelsesraten (når begge partnere tok det) hos barnløse par som hadde høye nivåer av anti-sperm-antistoffer. Den samme studien så en forbedring i mannens sædparametere, både når det gjelder sædmotilitet (bevegelse), antall og volum.

Dong Quai (kinesisk kvanurt)

Dong quai har blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin i minst 2000 år. Dong quai brukes til å regulere menstruasjon og for kvinner med endometriose og lukkede eggstokker. De aktive ingrediensene i dong quai inkluderer essensielle oljer, antioksidanten ferulinsyre, psoralen, vitamin B12 og folsyre.

Kinesiske urter og barnløshet

Den tradisjonelle kinesiske tilnærmingen til bruk av urtemedisin inneholder mer enn tusen forskjellige urter som kan kombineres på forskjellige måter. Kinesiske urter tas sjelden som enkelturter, men er vanligvis foreskrevet som balanserte, målrettede kombinasjoner for å behandle helkroppshelse basert på en helhetlig filosofi. En metaanalyse har vist at bruk av kinesiske urter kan øke fruktbarheten to ganger i løpet av en periode på fire måneder.

Her hos Billige-Tester fører vi Herbal Fertility Program, som er en unik botanisk blanding basert på tradisjonell kinesisk kunnskap om egenskapene til urter. Du kan lese mer om kinesisk urtemedisin og fruktbarhet her.

Kilder:

Antioxidants for female subfertility

Diet and Nutritional Factors in Male (In)fertility-Underestimated Factors

Vitamin D and female fertility

Fertility and Chinese Herbs

Relaterede artikler

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Har du en mangel på progesteron i begynnelsen av en graviditet, kan du risikere en spontanabort. Der finnes heldigvis håp i form av tilskudd og kremer som kan kompensere for et lavt naturlig progesteron-nivå, og derved markant øke dine sjanser for en vellykket graviditet.

Les mer

Du får kjøpt fruktbarhet tester og eggløsning tester hos oss, som du i fred og ro kan ta hjemme i ditt eget hjem. Vi har produkter som kan hjelpe deg frem til graviditet, og også videre mot barnets fødsel. Sjekk din fruktbarhet Du kan bruke et termometer ved sjekk av din fruktbarhet og kosttilskudd øker […]

Les mer

For noen kvinner er det ikke et problem å bli gravid, men for andre er det.

Les mer

Tilbake til alle artikler