meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

4 typiske symptomer på eggløsning som du kan holde øye med

Vet du når du har eggløsning i syklusen din, vet du hva som er tegn på eggløsning, eller er du fortsatt usikker og stiller deg selv spørsmålet: hva er eggløsning?

Det er langt fra alle kvinner som fysisk merker symptomer på eggløsning når det begynner, og mange kjenner ikke de forskjellige tegnene på eggløsning i sin egen kropp. For hva er det egentlig du bør holde øye med? Men å bli kjent med denne biologiske supermakten er et veldig kraftig verktøy – spesielt når du vil bli gravid.

Først av alt, hva er egentlig eggløsning?

Eggløsning, noen ganger forkortet ‘el’, er en naturlig del av den kvinnelige menstruasjonssyklusen, og tiden i syklusen der sjansene for å bli gravid er størst.

Det som skjer når du har eggløsning er at en moden eggcelle har blitt frigjort fra eggstokken, og er klar til å bli befruktet av en sædcelle. Hvis de to møtes, kan det føre til en graviditet. Det er selve prosessen med modning og frigjøring av egget som kalles eggløsning.

Eggløsningstidspunktet varierer

Ingen to kvinnesykluser er like, og du kan derfor ikke stole på at du har eggløsning samtidig som venninnen din, selv om dere tilfeldigvis har menstruasjon samtidig.

Av samme grunn har det blitt utviklet eggløsningstester som fungerer omtrent som en vanlig graviditetstest, og som raskt kan gi svar på om du har eggløsning eller ikke. Hvis svaret er positivt, betyr det at du har eggceller som er klare til unnfangelse, og at det derfor er en gitt tid å ha samleie hvis du ønsker å bli gravid.

Det er ikke uvanlig at eggløsningstester og graviditetstester blandes sammen, men dette er to helt forskjellige tester, og en eggløsningstest kan ikke gi deg svaret hvis du er gravid.

Vanlige symptomer på eggløsning

Føler man når eggløsningen starter? Som nevnt tidligere er det slett ikke sikkert at du vil merke noen forskjell, men når du blir kjent med noen typiske eggløsning tegn, vil du være mye bedre rustet til å vite hva du skal holde øye med.

Ingen kvinner er like, men det er mange eggløsningssymptomer. Nedenfor finner du noen av de typiske tegnene på eggløsning som kvinner opplever.

Økt mengde sekret

Eggløsning og sekret, hva har disse to til felles? Sekresjonene dine endres med syklusen din, og når du har eggløsning, vil det mest synlige beviset være sekresjonene dine. Under eggløsningen endres sekretets utseende litt, og det blir tynnere, mer elastisk og blir gjennomsiktig eller hvitt – litt som eggehvite. Sekret er derfor et veldig åpenbart symptom på eggløsning.

Forhøyet kroppstemperatur

Kroppstemperaturen endres også under eggløsning. Den stiger faktisk med i gjennomsnitt 0,5 grader, og hvis du måler temperaturen daglig, vil du kunne registrere dette oppsvinget, og se veldig nøyaktig når du har eggløsning. Økende kroppstemperatur er et av symptomene på eggløsning som kan antas at alle kvinner har felles, selv om du ikke merker det selv, og derfor finnes det også smarte apper som kan hjelpe deg med å bli gravid eller unngå uønsket graviditet med hjelp . av “temperaturmetoden”.

Blødning

Å ha rød / brunaktig utflod eller flekkblødning under eggløsning er helt ufarlig og helt normalt, selv om det kan forårsake forvirring når du prøver å finne ut om du faktisk har eggløsning eller har en lett menstruasjon. De to blir derfor ikke helt sjelden blandet sammen.

Grunnen til at du kan blø under eggløsning er hormonene. Østrogennivået tar et stort sprang i dagene før eggløsning, og etter eggløsning reduseres det igjen etter hvert som progesteronnivåene stiger. Det er denne hormonelle dansen som kan forårsake rød / brunaktig utflod eller flekkblødning. Hvis blødningen er ledsaget av andre symptomer som kramper, eller fortsetter i flere dager, kan det være andre grunner til det, og da bør du kontakte lege.

Ømme bryster

På samme måte som blødning kan oppstå som følge av hormonelle svingninger, kan disse svingningene også forårsake ømme bryster. Det er ikke unormalt å ha ømme bryster og / eller ømme brystvorter under eggløsning. Ømheten begynner ofte under eggløsning, og kan vare til mensen begynner.

Usannsynlig å ha menstruasjon og eggløsning samtidig

Menstruasjon og eggløsning går hånd i hånd, og som du har sett her ovenfor, kan de to også av og til bli forvekslet på grunn av lignende symptomer. Men kan du ha menstruasjon og eggløsning samtidig? Som utgangspunkt er det ganske usannsynlig at du ville ha begge samtidig. Siden varigheten av kvinnesyklusene varierer, er det imidlertid ikke umulig for kvinner som har sykluser kortere enn 25 dager å oppleve en sammenfall mellom menstruasjon og eggløsning. Det betyr også at kvinnen i løpet av denne perioden kan bli gravid selv om hun har menstruasjon.

Kilder:

nhi.no
ung.no
sexogsamfunn.no
nettdoktor.no

Woman photo created by freepik

Relaterede artikler

Har du en mangel på progesteron i begynnelsen av en graviditet, kan du risikere en spontanabort. Der finnes heldigvis håp i form av tilskudd og kremer som kan kompensere for et lavt naturlig progesteron-nivå, og derved markant øke dine sjanser for en vellykket graviditet.

Les mer

Din fertilitet er viktig å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi spesialisert oss på blant annet eggløsningstester. Testene vil gi deg oversikt over din fertilitet ved å angi når du har eggløsning. Angir fertilitet Eggløsningstestene angir fertilitet ved at de hjelper deg å forutse når du har eggløsning. […]

Les mer

Når din eggløsning finner sted er vesentlig dersom du ønsker å bli gravid. Kjøper du eggløsningstester i vår nettbutikk, kan du fastslå når du har eggløsning, og dermed finne de mest fruktbare tidspunktene i din syklus. Naar er eggløsning Naar er eggløsning, eller når dine mest fruktbare perioder er, er en enkel sak å kartlegge […]

Les mer

Livsstilen din påvirker sjansen for graviditet, og du kan gjøre mye for å forbedre fruktbarheten. Les om urter som er kjent for å øke fruktbarheten her.

Les mer

Tilbake til alle artikler