meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fruktbarhet

Hvor lang tid går det før jeg blir gravid?

Prevensjonen er pakket bort og ventetiden for graviditetstesten for å bli positiv har begynt, men hvor lang tid går det vanligvis før du blir gravid?

Det er et spørsmål som kan være svært vanskelig å svare fordi det avhenger av mange faktorer før en graviditet blir en realitet. Selv små ting kan påvirke hvor lenge det går før graviditetstesten blir positiv.

Først og fremst vil jeg forklare hvordan kvinnens syklus og fruktbarhet generelt virker, og dermed også hva som skal være på plass før en kvinne kan bli gravid.

Både mannens og kvinnens fruktbarhet er viktig

Det er ikke bare fruktbarheten til kvinner som spiller en stor rolle, mannens fruktbarhet er også viktig fordi han leverer halvparten av materialet som blir din fremtidige baby.

Kvinnen kan være fruktbar, men hvis mannen har redusert sædkvalitet er sannsynligheten for at kvinnen blir gravid liten, og det samme gjelder også motsatt. Sædkvaliteten til mannen kan være god, men en graviditet oppstår kun hvis kvinnen er fruktbar. For eksempel, hvis hun har blokkerte eggledere blir det ingen graviditet uten hjelp.

Det er viktig at både mannlig og kvinnelig fruktbarhet er god, og begge parter derfor blir undersøkt om fertilitetsbehandling er nødvendig.

Hvor mye betyder kvinnens syklus for hennes fertilitet?

En velfungerende syklus hos kvinnen er en avgjørende faktor for å kunne bli gravid på naturlig måte. Hvis du ikke har en menstruasjon, er det høy sannsynlighet for at du ikke har eggløsning og har du ikke eggløsning, kan du ikke oppnå uassistert graviditet.

Det er blant annet kvinners hormoner som styrer syklusen og dermed fruktbarheten. Derfor er det avgjørende at kvinnen har en normal hormonproduksjon slik at kroppen modner eggene, forårsaker at et egg løsner og gir en månedlig menstruasjon slik at livmorslimhinnen holdes frisk og klar til å motta et befruktet egg.

Hos noen kvinner er hormonproduksjonen ute av balanse, for eksempel på grunn av tilstanden PCO (Polycystic Ovary), noe som fører til at mange follikler dannes i kvinnens eggstokk, men folliklene modnes ikke, og gir ikke friske egg som kan befruktes.

En kvinne med PCO vil ofte ha svært uregelmessige perioder og sjelden eggløsning mellom menstruasjonene. Derfor er hormonnivået hos kvinner en av de første tingene som skal undersøkes hvis kvinnen ikke blir gravid eller lider av svært uregelmessige menstruasjonsperioder.

For å finne ut om det er en balanse i hormonene som er avgjørende for at hun blir gravid, krever en eller flere blodprøver. Det er derfor også en ganske enkel undersøkelse å få gjort.

Kvinnens alder spiller en stor rolle i forhold til fruktbarheten

I prinsippet kan en kvinne bli gravid uansett alder – så lenge hun fortsatt har eggløsning. Og med medisinsk hjelp, kan kvinner bli gravid selv etter at overgangsalderen har startet.

Verdens eldste mor skal være en indisk kvinne som fødte sitt første barn ved keisersnitt da hun var 72 år og det er mange andre historier om kvinner som har blitt gravide og har født barn mens de var i 60 årene.

Kvinner som blir gravid etter overgangsalderen har alle blitt hjulpet til å oppnå graviditet, blant annet ved eggdonasjon med eggcelle fra en annen kvinne.

Selv før en kvinne er født, har hun anlegg til egg i eggstokkene, kalt et eggreservat. Dette er eggene kvinnen har tilgjengelig gjennom hele perioden i sitt liv hvor hun er fruktbar – fra hennes første menstruasjonstid og til hun går gjennom overgangsalderen.

I fosterstadiet er det ca. 2-5 millioner egg. Det høres ut som mange egg, men eggreservatet blir mindre. Ved fødselen har om lag halvparten av eggene blitt dårlige og gått ut av kroppen. Når puberteten kommer og det begynner å være mulig å oppnå graviditet, er det like under en halv million egg igjen. Ved hver eggløsning modner kroppen 4-6 egg. Bare en av dem modner helt og løsner mens de andre 3-5 eggene blir dårlige og går ut av kroppen.

I løpet av det kvinnelige livs fruktbare år vil hun få eggløsning 4-500 ganger. Resten av de 2-5 millioner egg som var fra begynnelsen, gikk til grunn.

Etter overgangsalderen er det ikke flere egg igjen, og du vil derfor ikke lenger bli gravid, med mindre du får egg fra en annen kvinne som befruktes og deretter plasseres i livmoren din.

Men hvor lang tid tar det å bli gravid?

Nå som du vet de grunnleggende tingene som bidrar til å bestemme kvinnens fruktbarhet, kan vi gå videre til hvor lang tid det statistisk tar å bli gravid.

Noen av tingene som skal være for at en kvinne skal bli gravid, er for eksempel:

 • Kvinnenes hormonbalanse skal være normal
 • Mannen må ha en god sædkvalitet
 • Kvinnen må ha eggløsning
 • Egget løsnet under eggløsning må være av god kvalitet.
 • Kvinnen må ha samleie før eggløsning oppstår, og før egget går til grunn.

Sjansene for å bli gravid er:

 • 20 år: 34 %
 • 25 år: 24%
 • 30 år: 17 %
 • 35 år: 12 %
 • 40 år: 6 %
 • 45 år: 0,5 %

Det er selvfølgelig andre faktorer som står på spill enn bare din alder, men når du snakker om kvinners fruktbarhet, er alder en av de viktigste faktorene. Derfor er det viktig å huske på når du vurderer hvor lenge du skal vente før du prøver å bli gravid.

80% av alle par som prøver å bli gravid, lykkes i løpet av de første 12 månedene etter at de har testet. Så det er en god sjanse til å bli gravid hvis du ønsker det. Selv om opptil 12 måneders ventetid på de to fine linjene kan føles som en veldig lang tid.

Kilder:

FHI.no – Fruktbarhet, fødealder og helse

Sex og Samfund – Befruktning og eggløsning

Relaterede artikler

Hvor lang tid det tar for deg å bli gravid er avhengig av mange faktorer. I denne artikeln kan du lese hvor lang tid det i snitt tar for å bli gravid.

Les mer

Her kan du lese her hva som skjer i en kvinnes kropp i tiden rundt eggløsningen, og lese om hvilke tegn det kan være på at eggløsningen er i gang.

Les mer

Dere vil gjerne ha barn, men hva behøver du egentlig å tenke på først? Vi har samlet 5 råd til dere som gjerne vil forberede dere på en eventuell graviditet.

Les mer

Hos Billigetester.no synes vi at det skal være slutt på unødvendig bekymring. Nå kan du få et personlig svar på dine spørsmål, og rådgivning fra en fertilitetsekspert fort og lett. Vi vet at det gjør forskjell.

Les mer

Tilbake til alle artikler