meny
Artikler om fertilitet | Er gravid

Jeg er gravid, hva nå?

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av.

Hva gjør jeg nå? Hvor langt på vei er jeg? Hvilke vitaminer trenger jeg, og bør jeg egentlig trene mens jeg er gravid? Det oppstår mange ubesvarte spørsmål når man oppdager to røde streker på graviditetstesten. Og det er heldigvis like mange gode svar. Det finnes nemlig tonnevis med gode råd og anbefalinger å forholde seg til når man skal bli mor. Vi har samlet den viktigste informasjonen, og svarene på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide.

Når du oppdager at du er gravid

De fleste opplever symptomer på graviditet først i uke 3. Hyppig vannlating, tretthet og kvalme er blant de mest alminnelige symptomene, men humørsvingninger er heller ikke uvanlige. Symptomene gir mange en mistanke om at de er gravide, men de aller fleste bruker en graviditetstest for å sette to streker under at det faktisk er riktig. En positiv graviditetstest setter mange tanker i sving, og det første spørsmålet som melder seg hos mange nygravide er: Hva gjør jeg nå? Det korte svaret er at du bør kontakte legen din, som vil invitere deg til å komme inn for en prat om graviditeten din. Under konsultasjonen slås det fast at du er gravid. Videre får du din egen vandrejournal, og sammen bestiller dere time for din første ultralyd. Både vandrejournalen og de ultralydene du skal til er en vesentlig del av graviditeten din. Dette kan du lese mere om under.

Dette kan du lese i vandrejournalen

Vandrejournalen er viktig. Det er det første papiret på at du er gravid, og en journal som skal skape et overblikk over graviditetsforløpet for leger, sykepleiere, jordmødre – og for deg selv. Vandrejournalen inneholder nemlig informasjon om deg, og resultatene fra de undersøkelsene og ultralyder du har vært på. Vandrejournalen din forteller bl.a. om fosterstilling, barnets vekt, hjertelyd, og hvor langt du har kommet i svangerskapet. Men den forteller også noe om deg. For eksempel inneholder den opplysninger om vekt, blodtrykk og vann i kroppen. Sist men ikke minst opplyser vandrejournalen om hvor du har blitt undersøkt og av hvem. Som nygravid får du vandrejournalen ved dit første legebesøk. Journalen kan være både i papirutgave og elektronisk, alt etter hvordan legen din pleier å gjøre det. Hvis du får utlevert en vandrejournal i papirform, er det en lurt å passe godt på den og huske på å ta med vandrejournalen hver gang du skal gjøre noe som har med svangerskapet ditt å gjøre.

Graviditetsforløpet ditt i ultralydskanninger

Under graviditeten din har du muligheten til å komme inn for en ultralyd flere ganger. Via legen din blir du satt opp for nakkefoldsultralyd og misdannelsesultralyd. Du kan også tilbys en terminberegning hvis det er tvil om hvor langt du har kommet i graviditeten. Utover disse velger mange å selv betale for en eller flere ultralydtimer. Kjønnsultralyd og 3D-ultralyd er ekstra ultralyder som mange gravide par velger å ta. Delvis fordi det gir en trygghet å vide at alt er som det skal. Og delvis fordi mange gravide slettes ikke kan vente med å bli kjent med den lille nykomlingen. På denne måten er ultralyder ikke bare en sikkerhet for at det ikke er noe galt med barnet – det er også en mulighet for å se barnet, og det beskriver mange mødre som noen av høydepunktene under graviditeten.

 • Uke 4-10: Terminberegning
 • Uke 11-14: Nakkefoldsultralyd
 • Uke 19-20: Misdannelsesultralyd
 • Ekstra ultralyd

Gode matvaner under graviditeten

Mange gravide tenker mer over hva de spiser enn tidligere – og det er en god grunn til det. For selv om du ikke skal spise dobbelt så mye som du pleier, skal du sørge for at barnet får den næringen det har bruk for. All næring barnet får, får det nemlig fra deg gjennom navlestrengen. Derfor er det viktig at du følger noen av anbefalingene for kosthold under graviditeten – og det behøver ikke være vanskelig. Vi har samlet to enkle råd for gode kostvaner under graviditeten:

Følg helsedirektoratets kostholdsråd

Et godt råd til gravide – og alle andre – er å spise vanlig, variert mat. Så hvis du kjenner til kostholdsrådene, er du allerede godt i gang. Det handler nemlig om å spise mat som er sammensatt av alle matvaregrupper. Kostholdet ditt kan altså godt inneholde både kjøtt og fisk, melkeprodukter, frukt og grønt, samt kornprodukter.

Vit hvilke matvarer du bør unngå

Der er få ting som gravide helst skal unngå eller begrense inntaket av. Disse er:

 • Store rovfisk, tunfisk på boks og baltisk laks
 • Lever, levertran, postei og paté
 • Cola, te og kaffe
 • Lakris (maks. 50g om dagen)
 • Upasteurisert ost

Kjøp de viktigste vitaminene

Under graviditeten forandrer kroppen seg, og det gjør behovene dens også. Det betyr at kroppen din har behov for ekstra vitaminer under graviditeten. Derfor anbefales det, at du supplerer kosten med kosttilskudd. Vi har samlet en liste over de aller viktigste vitaminene og en guide til når du bør ta dem.

Kosttilskudd til kvinner

Kosttilskudd til kvinner

 • Før graviditeten – eller så snart som mulig: Folsyre minsker risikoen for skader på fosterets hjerne og ryggmarg. Hvis graviditeten er planlagt anbefales det at tar folsyre allerede før du blir gravid. Hvis graviditeten ikke er planlagt, er det bare å komme i gang med folsyre så snart som mulig. Du kan kjøpe flere forskjellige typer folsyre akkurat her.
 • Fra uke 10: Behovet for jern øker under graviditeten.  Jern stimulerer dannelsen av røde blodlegemer og det er med på å sørge for at barnet ditt får den næringen det har bruk for.  Det finnes flere typer jerntabletter til gravide. Prøv f.eks. tablettene fra Hemojern.
 • .Under hele graviditeten: Fiskeolje, kalk og D-vitamin.

Så mye kan du trene når du er gravid

Der er ingen grunn til å slutte i holde seg i form fordi du er gravid. Det er tvert imot en god ide å holde kroppen i gang under graviditeten. Men det er ikke alle treningsformer som er like velegnede for gravide. De fleste fraråder kontaktsport som håndball, fotball og boksing, fordi slag og sammenstøt med andre kan være farlig for barnet. Det samme gjelder ridning. Til gjengjeld er løping, sykling, styrketrening, yoga og svømming alle gode muligheter for å holde seg i gang under graviditeten. Det kan du drive med så lenge du vil og føler for det.

Kilder:

Helsenorge.no – Første trimester, uke for uke

Sex og Samfund – Påvist graviditet

Matportalen.no – Vitaminer og mineraler

Relaterede artikler

Tidlige symptomer på graviditet er kvalme om morgenen og uteblitt menstruasjon. Tror du at du har et av disse symptomene, så kan det være en god ide og kjøpe en graviditetstest. En graviditetstest vil på bare noen få minutter vise om det er symptomer på graviditet du lider av. Graviditet symptomer Hyppige toalettbesøk og hormonelle […]

Les mer

Med både kobber og hormonspiral er du nesten 100% sikker mot graviditet, men det kan fortsatt skje. Vi forklarer hvorfor og hvordan, her!

Les mer

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nå går det opp for deg at du ikke aner hva som er i ferd med å skje. Vi svarer på spørsmålene som ofte melder seg hos nygravide – slik at du kommer godt i gang fra starten av.

Les mer

Gravide er ikke helt like, men gravide opplever ofte noen av de samme symptomene under graviditeten. Vi forteller deg blant annet når de første symptomene kan dukke opp

Les mer

Tilbake til alle artikler