meny
Artikler om fertilitet | Informasjon til mannen

Mannens fertilitet – Når er man infertil?

Hvor går grensen mellom nedsatt fertilitet og infertilitet? Det kan være vanskelig å beskrive hva nedsatt fertilitet innebærer, spesielt om man ikke har opplevd det selv. Men stadig flere norske par lider av ufrivillig barnløshet, og mange ganger er det ofte mannens fertilitet som årsaken til dette.

WHO, World Health Organization har fastslått at grensen for lav sædkvalitet er går ved 20 millioner sædceller per milliliter – men allerede når verdien er under 40 millioner sædceller per milliliter, defineres sæden som ikke optimal. Det skal være 2 milliliter sæd i en sædporsjon, som helst skal inneholde 20 millioner sædceller eller mer per milliliter. Minst halvparten av disse sædcellene skal også være aktive og kunne bevege på seg, og minst 4 % av alle sædceller må ha et normalt utseende.

Forskning fra det danske Rigshospitalet sier dog at det ikke nødvendigvis handler om selve konsentrasjonen av sædceller når det handler om mannens fertilitet. I stedet retter Rigshospitalet fokus på at den gjennomsnittlige prosentandelen av totale sædceller som kan bevege seg nok er bare 68 %, og gjennomsnittet for unormale sædceller er over på 90 %.

Lurer du på om det kan være tilfellet at du eller mannen din har lav sædkvalitet?

Nå kan dere enkelt teste hjemme i ro og mak, ved hjelp av FertilityScore. Dette er en unik hjemmetest, som tester sædcellenes svømmeevne. FertilityScore er et testsett som inneholder alt du behøver for å kunne samle inn og teste to ulike sædprøver. Se FertilityScore her.

5 kostholdsråd som øker mannens fertilitet

Sund mad kan forbedre fertiliteten

Kan man selv forbedre mannens fertilitet?

Det korte svaret er JA! Det finnes en rekke ting som mannen kan gjøre selv for å forbedre sin fertilitet. En av de enklere endringene man kan gjøre i hverdagen, er å tenke over hva man spiser.

Kostholdråd 1 – Valnøtter

De fleste av oss vet allerede at nøtter, og spesielt valnøtter, har en masse gode næringsstoffer, og at de er rike på naturlige oljer. Kun 75 gram valnøtter om dagen kan faktisk forbedre fertiliteten din bemerkelsesverdig. I USA har man gjennomført en studie der 117 friske menn i aldersgruppen 21 til 35 ble delt opp i to grupper. Den ene gruppen spiste 75 gram valnøtter hver dag, mens den andre gruppen ikke fikk spise noen nøtter i det hele tatt, over samme periode. 12 uker senere viste resultatene tydelig at mennene som hadde spist valnøtter hadde en forbedret fertilitet, flere bevegelige sædceller per milliliter sæd, og flere sædceller med normalt utseende enn gruppen menn som ikke hadde spist noen nøtter. En annen oppdagelse som ble gjort i forbindelse med denne forskningen var at man så at mennene som spiste valnøtter også hadde færre kromosomavvik. Så om mannen trenger å gi sædkvaliteten et ordentlig boost, er det på tide å fylle på med valnøtter.

Kostholdsråd 2 – Fisk og skalldyr

Fisk og skalldyr minst en gang i uken er intet nytt kostholdsråd, men likevel noe som kan være verdt å tenke ekstra på om dere forsøker å oppnå en graviditet. Fisk har et høyt nivå av omega-3-fettsyrer, noe som påvirker mannens fertilitet positivt. Østers er også gode å spise en gang i blant, da de har et høyt nivå av sink, som også påvirker fruktbarheten positivt.

Kostholdsråd 3 – Peanøtter

Når kroppen bryter ned proteiner, produserer kroppen aminosyren arginin. Dette næringsstoffet har en sterk innvirkning på fertiliteten, da det finnes i sæden. I høye doser, kan arginin være med på å styrke et lavt antall sædceller og dårlig bevegelighet. En av de aller beste plantebaserte kildene til arginin er peanøtter. Andre alternativer kan være valnøtter, mandler, spinat og linser. Et alternativ til alle plantebaserte argininkilder er møre biffer – rødt kjøtt er nemlig også en svært godt argininkilde. Arginin hjelper også til med å utvide blodårene, noe som fører til at mannen oppnår bedre ereksjoner, og lettere.

Kostholdsråd 4 – Tomater

Et sunt kosthold er fullt av grønnsaker og forskjellig frukt, noe som er toppen om du vil forbedre fertiliteten. Frukt og grønt er proppfulle med gode næringsstoffer for at kroppen din skal kunne prestere aller best. Spesielt tomater har vist seg å ha en ekstra positiv innvirkning på menns sædkvalitet. Tomater har et høyt nivå av lycopen, som motvirker at kroppen skaper sædceller med unormalt utseende.

Kostholdsråd 5 – Gulrøtter

Gulrøtter og andre grønnsaker med høyt nivå av karotenoid påvirker også mannens fertilitet positivt. Karotenoidrike grønnsaker har nemlig en positiv effekt på sædcellenes bevegelighet. I tillegg til gulrøtter, er grønnsaker som grønnkål, spinat og hodekål gode kilder til antioksidanter, som betakaroten-pigmenter, som senere forvandles til antioksidanter som hjelper med å forbedre mannens fertilitet. Luteinfylte grønnsaker, slik som ulike varianter av kål, karse og erter har også en positiv effekt på cellenes mobilitet.

Kosttilskudd som forbedrer mannens fertilitet

Selen

I tillegg til disse 5 kostholdsrådene, kan menn også øke sædkvaliteten sin gjennom inntak av kosttilskudd. Når det kommer til sædcellenes svømmeegenskaper, er selen et viktig antioksidant, da det hjelper med å beskytte sædcellene fra oksidative skader. Med Pharma Nords nye kosttilskudd, B-Daddy, får mannen i seg den anbefalte daglige dosen av, og kan dermed øke sin fertilitet betraktelig. Les mer om B-Daddy her.

Q10

I tillegg til selen, er Q10 et annet viktig antioksidant som kan øke sædcellenes sjanse til å trenge inn og befrukte egget. Q10 beskytter også sædcellene mot skader mens de oppholder seg i mannens testikler, og forbereder sædcellene bedre til reisen de skal utgi seg på. Et alt for lavt Q10-nivå kan gi mannen trøtte og treige sædceller, noe som påvirker fertiliteten negativt. Q10 finnes sammen med selen i B-Daddy, som kan kjøpes her.

Sink

Som tidligere nevnt, er sink også et viktig næringsstoff når vi snakker om menns fertilitet. Sink inneholder viktige enzymer, og spiller en stor rolle i produksjonen av sædvæsken. Om mannen har et underskudd av sink, synker produksjonen av testosteron, og mannens testikler risikerer å krympe, noe som resulterer i en lavere sædkvalitet og lavere fertilitet.

Menn har et naturlig sinklager i prostata, men utover dette har kroppen ingen sinklager på andre steder. Derfor er vi avhengige av å få i oss tilstrekkelig med sink hver dag – spesielt menn med lavere sinknivåer har større risiko for å ha lavere fruktbarhet. Mat som fisk, skalldyr, en rekke frø (valmue, sesam, linfrø, osv.) og kakaopulver har alle et høyt nivå av sink.

Folsyre 

Folsyre til gravideFolsyre er mest kjent som et kosttilskudd som kvinner tar før de blir gravide, og i de første månedene av graviditeten. Det er midlertid få som kjenner til at det også er vitenskapelig bevist at det øker den mannlige fertiliteten. Jo bedre mannens sædkvalitet er, jo mindre er risikoen for kromosomfeil, som kan lede til fosterskader. Derfor kan det være en gode ide for mannen å fylle på med folsyra kontinuerlig i perioden dere forsøker å bli gravide. Du kan finne folsyre her.

Øk fertiliteten allerede i dag

I tillegg til alle disse tipsene og kostholdsrådene som man kan benytte for å forbedre fertiliteten allerede i dag, finnes det andre ting du kan tenke på hverdagen også. Unngå for eksempel tobakksrøyk, og forsøk å kvitte deg med de ekstra kiloene som har en tendens til å samle seg rundt magen. Sørg for å ha sex hver eller annenhver dag, da regelmessig sædutløsning minsker risikoen for DNA skader.

Kilder:

NHI.no – Nedsatt befruktningsevne hos en mann

Rigshospitalet.dk

Relaterede artikler

Få gode råd og veiledning for hvordan du selv kan forbedre fertiliteten din. Det finnes en rekke tips, triks og råd som kan øke menns fertilitet, les mer om menns fertilitet her.

Les mer

Mange menn venter med å ta en sædkvalitetstest til paret har forsøkt en stund. Det kan for mange være lurt å ta det stille og rolig. Men er det alltid en god idé? Vi har sett på fordeler og ulemper med å ta en sædkvalitetstest allerede når dere går i gang med «prosjekt baby».

Les mer

Under en lenger periode over flere år, har det vært mye fokus på kvinnen og problemene med fertiliteten hennes, når dannelsen av familie kommer på tale. Når graviditeten uteble var det ofte på grunn av at kvinnen ikke hadde eggløsning, at hun hadde vært uheldig og fått skader på eggelederen, eller i verste fall begge […]

Les mer

Tilbake til alle artikler