meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

P-piller og graviditet: Hvor fort kan det gå etter at du har stoppet p-piller

For mange norske kvinner er bruk av hormonelle prevensjonsmidler, som p-piller, en normal del av livet. Men hva bør du tenke på når du vurderer å slutte med p-piller for å få barn, og bør du da forvente utfordringer med å bli gravid? I denne artikkelen ser vi nærmere på hva kroppen din går gjennom når du slutter å ta p-piller.

Hva skjer når du slutter å ta p-piller?

En dansk studie fra 2013 viste at 42% av kvinnene i fertil alder brukte hormonelle prevensjonsmidler, og mange av disse kvinnene hadde brukt denne formen for prevensjon i 5-20 år. P-piller har vært det mest brukte hormonelle prevensjonsmiddelet blant kvinner i mange år, men etter å ha brukt dem i så mange år, hva skjer når du slutter å ta p-piller?

Slik fungerer mensen etter at du har sluttet å ta p-piller

Når du slutter å ta p-piller, må kroppen din plutselig finne ut alt selv. Med p-pillene i systemet har kroppen så å si hatt et veikart for det som skal skje, fordi hormonene som inntas gjennom p- pillene dikterer gangen i det hele. Etter å ha stoppet p-pillen, blir kroppen overlatt til seg selv, noe som betyr at den må produsere sine egne hormoner som styrer både eggløsning og menstruasjon.

Se hele vårt utvalg av eggløsningstester her

En uregelmessig syklus kan forventes

Det er ikke mulig å si hvor lang tid det vil ta før du får mensen etter at du slutter å ta p-pillen, da det kan variere fra person til person. For noen kan syklusen komme tilbake som vanlig med lynets hastighet, mens for andre kan det ta opptil seks måneder. I gjennomsnitt sies det at det tar 2-4 måneder før en syklus kommer tilbake etter at du har stoppet med p-pillen. Hvis det er mer enn 6 måneder siden du stoppet og syklusen ikke har blitt normal igjen, bør du kontakte legen din.

Det kan forventes at mensen i tiden fra du sluttet å ta p -piller til du får en vanlig menstruasjon er preget av ustabilitet. Dette betyr at mensen ikke nødvendigvis kommer til forventet tid hver måned, akkurat som varighet og intensitet også kan variere. At menstruasjonen i den påfølgende perioden er uregelmessig er derfor helt normalt.

Når er p-piller ute av kroppen etter å ha sluttet?

At kroppen kan bli påvirket i flere måneder ved å stoppe p -piller er en ting, men det tar faktisk ikke mer enn noen få dager fra du slutter å ta p-piller før de er ute av kroppens system. Kroppens arbeid med å få sitt eget system i gang starter nesten umiddelbart.

Når kan man bli gravid etter p-piller?

Når du har brukt p-piller i flere år og bestemmer deg for å slutte fordi du vil bli gravid, kan det være med en gnagende følelse av bekymring for om p-piller faktisk har hatt en negativ effekt på kroppen. Blir det vanskelig å bli gravid, eller vil det ta veldig lang tid?

Som nevnt ovenfor tar det bare noen få dager før effekten av p-piller er ute av kroppens system. Det betyr også at du faktisk kan bli gravid mer eller mindre umiddelbart etter at du har stoppet p-pillen – og noen gjør det. For ca. halvparten av kvinnene vil det ta ca. 3 måneder for å bli gravid etter å ha stoppet p -piller, og for det meste vil de bli gravid innen 12 måneder.

Kjøp billige graviditetstester her

P-piller ødelegger ikke sjansen for å bli gravid

En dansk studie fra 2013 viste at det å ta hormonell prevensjon oralt (f.eks. P-piller) kan forsinke ønsket graviditet med 2-6 måneder sammenlignet med andre prevensjonsmidler.

Studien viste også at:

  • At kvinner som hadde tatt p-piller i lang tid, ble raskere gravide enn de som hadde tatt dem i kortere tid
  • Langvarig bruk påvirket ikke sannsynligheten for å bli gravid etter p -piller
  • Kvinner som begynte å ta p-piller før 21 år måtte bruke mer tid på å bli gravide enn de som begynte etter 21 -årsalderen

Det viktigste med studien må imidlertid sies å være at uansett om du har tatt p-piller i kort eller lang tid, har du fortsatt god sjanse til å bli gravid etter at du har sluttet å ta p-piller.

Kilder:

heidoktor.no
nhi.no
bli-gravid.no

Relaterede artikler

Du får kjøpt fruktbarhet tester og eggløsning tester hos oss, som du i fred og ro kan ta hjemme i ditt eget hjem. Vi har produkter som kan hjelpe deg frem til graviditet, og også videre mot barnets fødsel. Sjekk din fruktbarhet Du kan bruke et termometer ved sjekk av din fruktbarhet og kosttilskudd øker […]

Les mer

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Hvilke symptomer er de mest vanlige tegn på graviditet? Opplever alle de samme graviditetssymptomer? Finn svaret her.

Les mer

Vet du når du har eggløsning, eller hvilke symptomer du bør holde øye med? Hvis ikke, er det fire typiske tegn på eggløsning som du kan bruke.

Les mer

Tilbake til alle artikler