meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Graviditetstegn – Finn de første tegnene på graviditet og ta en test

Hvilke symptomer er de mest vanlige tegn på graviditet? Finn svaret her

Innhold:

Opplever alle de samme graviditetssymptomer?

Får virkelig alle symptomer som kvalme og en uteblivende menstruasjon, eller finnes det også mange andre symptomer og tegn på graviditet som ikke er like kjente som de to førstnevnte?

Svaret er ja, og i denne artikkelen vil jeg fortelle deg hvilke ulike tegn på graviditet som kan dukke opp, samt når i graviditeten de vanligvis kommer.

Det er viktig at du har følgende i bakhodet hele tiden:

  • Du kan være gravid uten å ha noen tegn på graviditet i det hele tatt
  • Du kan ha et, flere eller alle symptomer på graviditet uten at du faktisk er gravid
  • Du kan ha et, flere eller alle symptomer og være gravid

Hvilke tegn på graviditet kan man få?

Morgen kvalme er nok en av de mest kjente av de første tegnene på graviditet, men det er langtfra sikkert at du får alle de klassiske graviditetssymptomene som ofte kommer når du er gravid. Kanskje du får en del av symptomene, eller kanskje er du så heldig at du ikke får mer enn et par stykk.

Hvis det siste er tilfellet vil mange betrakte deg som svært heldig, spesielt alle de gravide som er så plaget av symptomer at det følger dem hele døgnet slik at de er for dårlige til å vaske…lage mat… ja, til og med jobbe.

Det er like normalt å være gravid med mindre plager og symptomer, som det er å bli rammet så voldsomt som beskrevet ovenfor. Å ikke ha tegn på graviditet eller å få samtlige graviditets tegn, forteller ikke noe om hvordan graviditeten forøvrig kommer til å utarte seg.

Kjøp graviditetstester her

Tegn på graviditet som de fleste gravide opplever på et tidlig stadie

Endringer i brystene og / eller brystvortene

Ofte er et av de første tegnene på graviditet at det kjennes som at brystene blir mer sp
ente, både brystene og brystvortene kan bli utrolig følsomme og kanskje merker du også at brystene begynner å vokse i størrelse.

Du kan oppleve at området rundt selve brystvorten (Areola Mammae) kan bli større i omkrets eller endre farge til en mørkere nyanse.

Uteblivende menstruasjon

Sannsynligvis et av de mest klassiske tegnene på graviditet, men kan noen ganger forvirre om den gravide opplever småblødninger rundt det tidspunktet da egget setter seg fast i livmorhinnen.

At sansene endrer seg – spesielt lukt og smakssans

Hvis du opplever at du plutselig fanger opp lukter du ikke tidligere la merke til, kan det også være et tegn på graviditet.

Dette skal visst nok være en evne vi har med oss fra den gang vi var mer primitive og var veldig avhengig av luktesansene våres for å kunne vurdere om noe vi for eksempel fant i naturen var spiselig eller ikke.

Tretthet

Tretthet er også et vanlig tegn på graviditet. Det å skape et nytt, lite menneske setter kvinnens kropp på prøve. Kvinnens hjerne blir større for å kunne pumpe mer blod rundt i kroppen hennes. Hormonene går i “overdrive” for å kunne opprettholde den nye forespørselen etter hvilke hormoner som det skal produseres mer av, og hvilke hormoner som det skal minskes på i løpet av graviditetens gang.

Dette er alene nok til å forstå hvorfor gravide opplever tretthet, noen ganger så voldsomt at de kan sovne sittende ved skrivebordet mens de arbeider, når de sitter på toalettet, eller rett og slett bare når de trenger å hvile øynene sine litt.

Det er helt forståelig, men er du gravid – eller tror du er gravid, kan det være en god ide å gå til sengs litt tidlgere på kvelden enn du pleier.

Uvelhet – Kvalme med / uten oppkast

Kanskje du blir oppmerksom på at du føler deg uvel på morgenkvisten – eller på
andre tider av døgnet. Det er normalt å bli kvalm når man er gravid, men

kvalme kan også være forårsaket av mange andre grunner.

Noen kvinner blir kjempe dårlige og kaster opp så mye at det blir nødvendig å overveie en sykehus innleggelse for å sikre at den gravide får i seg nok væske og næring. Samtidig er det mange kvinner som ikke blir kvalme i det hele tatt.

Endrede matvaner

Endrede matvaner der man plutselig oppdager at man har lyst på helt annen mat enn man vanligvis pleier spise er også et helt typisk tegn på graviditet. Det samme gjelder at man kan brekke seg når man spiser noen matvarer man tidligere pleide å ha normalt i kosten sin.

Oppblåsthet

Oppblåsthet er et tegn på graviditet som ofte blir misforstått. Et eksempel er om magen vokser tidlig i svangerskapet, så er ikke dette den lille sin skyld fordi han / hun tar opp plassen der inne, men derimot graviditeten sine hormonene som er den store skurken.

Se hele vårt utvalg av graviditetstester her

Menstruasjons liknende smerter i underlivet

Livmoren er før svangerskapet på størrelse med en liten pære. I løpet av graviditeten vokser den til en størrelse som tilsvarer en vannmelon, noe som også forklarer hvorfor menstruasjons liknende smerter kan være et graviditets tegn.

De leddbånd som livmoren henger fast i inne i kroppen din, vil allerede i begynnelsen av svangerskapet begynne å strekke seg. Dette kan gi deg smerter som minner om de smertene du har når du har mensen.

Flere turer til toalettet – hyppig vannlating

Hormoner tidlig i svangerskapet gjør at du ofte må tisse oftere. Vær dog oppmerksom på at mer hyppige turer til toalettet enn hva som er vanlig for deg, ikke nødvendigvis alltid er et tegn på at du er gravid. Dette kan også skyldes at du har fått en blærekatarr (betennelse i urinblæren).

Humørsvingninger

Mange opplever at humøret svinger tidlig i svangerskapet, og dette skyldes igjen ofte
hormonene. Du opplever kanskje at du blir mer følsom og muligens begynner å gråte fortere. Du kan også gå fra å være glad til å bli rasende på et raskt øyeblikk.

Kroppen din jobber hardt, og skal slik som resten av deg, venne seg til den store forvandlingen som skjer. Vær oppmerksom på at tegn på tristhet også kan være en begynnende depresjon, og ikke bare et tegn på graviditet. Kvinner har en høyere risiko for å utvikle en depresjon når de er gravide.

Forstoppelse

Hormoner i svangerskapet gjør at magen din arbeider mer langsomt, og dette kan gi den gravide forstoppelser.

Vær ekstra oppmerksom på å fange opp en eventuell forstoppelse tidlig. En forstoppelse kan ved tid føre til sterke smerter ved avføring.

Dette kan fort ende i en ond sirkel, og mange gravide er nødt til å ta ekstra hjelpemidler mot forstoppelse under svangerskapet da det kan være vanskelig å kontrollere forstoppelser selv med endringer i kosten.

Når dukker de første graviditetstegnene opp?

Kalendermetoden - När kan man bli gravid?

Det kan være kjempe vanskelig å vite om man får symptomer fordi man er gravid eller fordi man tror man er gravid. Kroppen vår gir daglig fra seg tegn som kan minne om graviditetssymptomer, og det selv om vi absolutt ikke er gravide.

Om du opplever tidlige tegn på graviditet, kan dette være så tidlig som dagen rett etter du har hatt eggløsning, til flere uker etter at du skulle hatt din menstruasjon.

Forskjellen på når du begynner å mistenke om det er graviditetstegn eller ikke, avhenger av hvor i livet ditt du befinner deg.

Har du sluttet å bruke prevensjon og aktivt forsøker å bli gravid, vil du med stor sannsynlighet selv være oppmerksom på de minste tegn på at du kan være gravid. Hjernene våre er innrettet på den måte at vi fokuserer på våres tanker, og dette avspeiler seg ofte i vår hverdag.

Har du for eksempel besluttet deg for å kjøpe en ny bil og du vil at den skal være rød, vil du sannsynligvis begynne å legge merke til alle røde biler som passerer deg i løpet av dagen din.

I den perioden du forsøker å bli gravid er det garantert plutselig barnevogner og gravide mager som fanger opp oppmerksomheten din.

Tegn på graviditet man kan ha i uke 1, 2, og 3.

En kvinne er ikke gravid før hun går inn i sin andre uke av svangerskapet. Det er først på dette tidspunkt at hun har hatt eggløsning og at egget dermed har hatt mulighet til å bli befruktet.

Det er først da kvinnenes kropp kan vise tegn på å være gravid, og i nettopp uke 2 at det er mulig å bli gravid.

Jeg forstår godt om du syntes det kan være forvirrende at leger og annet helse personale regner perioden før eggløsningen med i selve graviditeten, og jeg skal fortelle deg at det er kun en årsak til at de gjør dette.

De fleste kvinner er klar over når de hadde sin menstruasjon, men svært få kvinner vet når de hadde eggløsning.

Ved å fastsette graviditeten fra det man kaller for den første dagen i kvinnens siste menstruasjon, gir dette legen en mulighet til å kunne fastsette termin datoen så nøye som mulig. En ultralyd skanning senere i svangerskapet, vil kunne avkrefte eller bekrefte om denne datoen er korrekt eller ikke.

Graviditetstegnene du kan ha i den tredje uken er akkurat de samme som du kan ha videre utover i svangerskapet. I uke 1 og 2 kan du også gjerne ha symptomer som kan skyldes helt andre ting og ikke at du er gravid.

Noen kvinner opplever dog symptomer rundt eggløsning som ofte kan forveksles med symptomene mange gravide får.

Kjøp billige graviditetstester her

Er en uteblivende menstruasjon alltid et tegn på at man er gravid?

I gamle dager, da våres oldermødre og tipp-oldermødre levde, hadde ikke kvinner de samme mulighetene som i dag.

Graviditetstester var ikke tilgjengelige for disse generasjonene, og kvinnene var derfor nødt til å være ekstra oppmerksomme på kroppens symptomer og de små endringer som skjer ved en graviditet.

Kvinnens kropp er laget slik at hormonet progesteron stiger etter eggløsning, og når det stiger gis et signal til kvinnen om at hun muligens snart vil bli gravid. Graviditet skjer først 12-24 timer etter eggløsning.

Så lenge progesteronet er høyt, vil ikke kroppen utstøte livmorhinnen, og derfor vil man kvinner også oppleve at deres menstruasjon uteblir når de blir gravide.

Progesteron – også kjent som “Det Graviditetsbevarende Hormon” – vil holde seg høyt under hele svangerskapet for å sikre at livmorsslimhinnen – og den kommende babyen – ikke blir utstøtt av livmoren.

Om det likevel hender at progesteronet faller, vil graviditeten gå til grunne, og kvinnen vil få en blødning som kan minne om en menstruasjon. Jo lengre ut i svangerskapet kvinnen er, jo kraftigere vil blødningene oftest være.

Visste du at ca. 25% av alle gravide på et eller annet tidspunkt har blødninger i sin graviditet – spesielt de første 3 månedene – og det kan derfor være vanskelig å vite om disse blødningene er en menstruasjons liknende blødning, en tidlig spontan abort eller at det faktisk er menstruasjonen som har kommet?

Det samme gjelder også det motsatte: En kvinnes menstruasjon kan utebli selv om kvinnen ikke er gravid og behøver derfor ikke alltid å være et tegn på graviditet. Noen årsaker til dette kan være:

  • Kvinnen har ikke notert seg i sin kalender når hun hadde sin siste menstruasjon, og vet derfor heller ikke når menstruasjonen burde komme.
  • Menstruasjonen til kvinnen kommer uregelmessig, og det er derfor vanskelig å si hvilken spesifikk dag menstruasjonen rent faktisk uteblir.
  • Kvinnen har hatt eggløsning på et senere tidspunkt enn hun trodde.
  • Kvinnen har mistet vekt eller lagt på seg.
  • Kvinnen har dyrket sport på et mer intensivt nivå enn kroppen hennes er vant med.
  • Kvinnen tar medikamenter som kan påvirke hennes hormon balanse, og dermed også hennes syklus og menstruasjon.

Kvinnens kropp er så smart innrettet fra naturens side, at hvis den merker at noe er galt, om kvinnen for eksempel er inne i en vanskelig periode der hun er tvunget til å presse seg selv til det maksimale som for eksempel i situasjoner der kvinnen er syk, underernært eller veldig undervektig, eller hvis kvinnen dyrker sport på et høyt nivå – så lukker kvinnens kropp ned de funksjonene som den ikke betrakter som livsnødvendige for å holde kroppen i gang.

Uteblivende menstruasjon behøver altså ikke være et tegn på graviditet, og i dag har alle norske kvinner mulighet til å få en bekreftelse på om de er gravide eller ikke siden en graviditetstest kan utføres gratis hos legen eller kvinnen selv kan kjøpe en i butikken når hun er ute og handler.

Graviditetstester fås i dag på så mange steder at ingen kvinner behøver å gå uvitende om de er gravide eller ikke.

Kan kvinnens utflod vise tegn på graviditet?

I løpet av en kvinnes liv, er kroppen hennes i stadig endring. Endringer skjer både før, i løpet av, og etter den lange perioden hun er fruktbar og i stand til å bli mor.

En fin balanse mellom hjerte, kjertler, hormoner og kjemiske signaler, sikrer at den kvinnelige kroppen er optimalisert på tvers av fasene, og kvinnens utflod vil i denne forbindelse også bli påvirket.

Kvinnens utflod fra skjeden når hun er fruktbar kan gjøre det både enklere og vanskeligere for sædcellene å svømme hele veien fram til egglederne der egget skal befruktes.

Like etter menstruasjonen der kvinnens egg ligger og modnes inne i eggstokken, vil utfloden oftest danne en barriere for sædcellene fordi kvinnens kropp vet at hun ikke er klar for å bli gravid – egget som skal brukes er ikke klart enda.

Når det nærmer seg eggløsning vil kvinnens utflod bli tynnere og likne mer og mer på eggehvite. Utfloden er nå fruktbar, og vil hjelpe sædcellene med å nå deres mål.

Når eggløsningen er over, vil kvinnens utflod igjen endre konsistens – uansett om kvinnen blir gravid eller ikke.

Man kan derfor ikke utifra en kvinnes utflod se om en graviditet har skjedd. Tidlig i svangerskapet vil kun en graviditetstest kunne gi et svar på det spørsmålet.

Kjøp graviditetstester her

Symptomer fordi man ønsker eller frykter å bli gravid

Om en kvinne enten ønsker eller frykter å bli gravid, vil hennes bevissthet ofte være veldig oppmerksom på de endringene som skjer i kroppen hennes i løpet av syklusen.

Dette kan i seg selv være nok til at disse kvinnene legger merke til selv de minste endringer som skjer i kroppene deres.

Om brystene deres er mer ømme, utfloden ser annerledes ut, det finnes tegn på blødninger, de er trettere enn de pleier være, de kjente seg uvel eller kvalm i morges, de spiser annerledes enn de pleier, hva de drømmer om i livene sine… osv.

Om man enten frykter eller veldig gjerne ønsker seg en graviditet, kan selv bittesmå og helt normale endringer i kroppene våre bli analysert og vrangstilt i hodene våre. Dette er både normalt og naturlig.

Tenk på den dagen da du traff kjæresten din. Forsøk å minnes hvordan du hadde det i tiden fram til dere faktisk ble et kjæreste par. Alle de små signalene du sikkert over-analyserte… om dere var skapt for hverandre, om dere ville se hverandre igjen, tankene rundt om han ville ringe eller ikke, og om dere kom til å ha en framtid sammen.

Kanskje du ikke gjorde det bevisst, men ubevisst var hele din kropp over-analyserende fordi utfallet om å ende opp som kjærester eller ikke, betydde så mye for deg.

På samme måte reagerer kroppen din når du enten venter eller frykter at graviditetstesten skal bli positiv. Hjernen kan simpelthen ikke la være.

Graviditetstegn eller ikke – Ta en test og få en bekreftelse

Jeg er veldig glad for at norske kvinner har muligheten til å ta en graviditetstest når de har tegn på graviditet, og dermed kan få svar på om de er gravide eller ikke. At vi har muligheter som våres forfedre (eller skal vi kalle de “formødre”) ikke hadde.

Babyplan tidlig graviditetstest stav

Positiv Babyplan tidlig graviditetstest stav

Hvis du opplever tegn på graviditet og du begynner å mistenke at du er gravid, kan det ta opp så mye i hverdagen din at det kan være vanskelig å fokusere på alt annet. Noen kvinner er heldigvis bedre på å distrahere seg fra det ene til det andre, og om du hører til den gruppen anser jeg deg som svært heldig.

Om du derimot hører til den andre gruppen, der tankene om du er gravid eller ikke kjører rundt i hodet på deg døgnet rundt, så er det på tide å vurdere å ta en graviditetstest. Du behøver ikke kjøpe den dyreste, og du kan ta testen når det passer deg best.

Jeg føler selv at en graviditetstest gir meg mer ro i sjelen etterpå, uansett om utfallet er positivt eller negativt.

Selvfølgelig er det irriterende å stå med en negativ graviditetstest hvis man ønsker å bli gravid, men jeg kan love deg at det er veldig befriende å få et negativt resultat om man frykter å bli gravid.

En graviditetstest koster ikke spesielt mye, og kan kjøpes nesten alle steder hvor du vanligvis shopper, uansett om du handler i fysiske forretninger eller om du handler på nettet.

Du kan velge å kjøpe de billige graviditetstestene i strimmel-utgave, eller stav-utgave hvis du ønsker en mer hygienisk test.

Om du ikke har bruk for å teste regelmessig, kan du overveie å velge den digitale gravidtesten fra Clearblue – med den i hånden slipper du å være i tvil om det er en strek i test feltet eller ikke.

Clearblue Digitalt graviditetstest

Clearblue digital graviditetstest med ukeindikator

En digital gravidtest fra Clearblue viser med tydelig tekst om du er “Gravid” eller “Ikke Gravid”.

Avsluttende bemerkninger om tegn på graviditet

Bruk sunn fornuft hele livet.

Får du en negativ graviditetstest, er ikke alltid det et endelig resultat. Om dine graviditetssymptomer fortsetter, bør du ta en ny test etter 1-2 uker og fortsette å teste deg inntil du er sikker på om du er gravid eller ikke.

Husk også å snakke med legen din og få hans / hennes anbefalinger så du vet når du skal ringe hvis du fortsatt føler at du kan være gravid, men fortsatt får en negativ graviditetstest.

Mange symptomer som de fleste oppfatter som tegn på graviditet kan ha helt andre årsaker enn at man er gravid. Det er viktig at du alltid er oppmerksom på dette så du ikke utelukkende fokuserer på en graviditet, men også tar andre muligheter til betraktning.

Kilder:
Norske Helseinformatikk – Nhi.no
Store Norske Leksikon – Snl.no
Helsenorge.no

Relaterede artikler

Kanskje vet du allerede når du har eggløsning? Det er viktig å vite når man har eggløsning i syklussen sin, og å ha samleie i de dager man kan bli gravid.

Les mer

Det kan være mange grunner til at du ikke kan bli gravid. Og det er hjelp å hente! Les om de vanligste årsakene til problemer med å bli gravid her.

Les mer

Du får kjøpt fruktbarhet tester og eggløsning tester hos oss, som du i fred og ro kan ta hjemme i ditt eget hjem. Vi har produkter som kan hjelpe deg frem til graviditet, og også videre mot barnets fødsel. Sjekk din fruktbarhet Du kan bruke et termometer ved sjekk av din fruktbarhet og kosttilskudd øker […]

Les mer

Livsstilen din påvirker sjansen for graviditet, og du kan gjøre mye for å forbedre fruktbarheten. Les om urter som er kjent for å øke fruktbarheten her.

Les mer

Tilbake til alle artikler