meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Når har man eggløsning?

Når man gjerne vil bli gravid så er det veldig lurt å lære seg å kjenne kroppen sine signaler, for i hver syklus prøver den på mange måter å gjøre deg oppmerksom på at det nå er en mulighet for å bli gravid.

Men kanskje vet du allerede når du har eggløsning? For noen kvinner opplever symptomer som f.eks. mer lyst på sex, spenninger i brystene, og mange føler seg på mange måter mer kvinnelige enn ellers.

Alt dette er naturens smarte måte på å få deg til å reprodusere – å få barn og føre genene videre, sånn at samfunnet får nye og sterke arbeidskrefter.

Merker du når du har eggløsning?

Utover de symptomene som nettopp ble beskrevet så er det faktisk noen kvinner som har en klar intuisjon om når deres eggløsning skjer.

Og noen kvinner merker til og med eggløsningen sin fordi at det kan sive ut litt blod i bukhulen, noe som kan medføre en” menstruasjonslignende smerte” i den ene siden av kvinnens underliv.

Men har du da egentlig eggløsning?

Det er et spørsmål som man faktisk ikke kan svare helt enkelt på, for selv om det finnes visse retningslinjer, så er den enkelte kvinnen – og kroppen hennes – unik. Dermed kan det også variere en del med akkurat hvor eggløsningstidpunktet ligger i syklusen.

Leger og annet helsepersonale har i utgangspunktet antatt at en kvinnes syklus er på 28 dager – eggløsningstidpunktet ligger ca. 14 dager før kvinnen får sin menstruasjon, altså har hun eggløsning på den 14 dagen i syklusen.

Men ikke alle kvinner har eggløsning på dag 14

Kun ca. 5% av gravide kvinner føder på den dagen som er beregnet for fødselen, og selv om fødsler kan skje både før og etter den dagen, er det faktisk mange som mener at årsaken for dette lave tallet isteden kommer av at kvinnen ikke visste når hun hadde eggløsning.

Kanskje stiller du deg spørrende til dette, men kvinner kan ha en syklus som regelmessig ligger på mellom 22 og 32 dager, og eggløsningstidpunktet kan ligge på mellom 12 og 16 dager før menstruasjonstidspunktet.

Derfor er det sånn at de fleste kvinner vet datoen – eller til og med datoene – for når deres menstruasjon begynte, men kun et fåtall vet akkurat når de hadde eggløsning.

Det er bl.a. også en av årsakene til at kvinner blir undersøkte med ultralyd under graviditeten, for å kunne fastslå om det tidspunktet da kvinnen regnet med at hun ble gravid mer eller mindre stemmer med det faktiske tidspunktet.

Noen få dagers forskjell betyr ikke så mye, men det kan i noen tilfeller være en forandring på opp til hele 2 måneder – fordi at ca. 25% av alle gravide blør under graviditeten.

Hvis blødningen ligger tett på det tidspunktet da kvinnen regner med at menstruasjonen hennes skal komme, så kan det plutselig gå lengre tid før hun faktisk oppdager at hun er gravid.

Lær kroppen din å kjenne, og finn eggløsningen din

Eggløsningstidpunktet ditt ligger altså sannsynligvis 12-16 dager før den neste menstruasjonen din, så det beste du kan gjøre er å prøve å tolke de signalene og tipsene som kroppen din gir deg i syklusen, samt evt. bruke én eller flere metoder for å fastslå eggløsningstidpunktet.

Det kan du lære deg ved å lese våre andre artikler som handler om hvordan du kan finne eggløsningstidpunktet ved å bruke temperaturmetoden, undersøke sekret fra skjeden, bruke eggløsningstest, fertilitetsmonitor eller lignende.

Det vil alltid bli anbefalt å bruke mer enn én metode når du prøver å finne eggløsningstidpunktet – noen koster ikke mer enn tiden din, mens andre koster penger.

Det finnes også forskjellige metoder alt ettersom om du vil ha beskjed før du har eggløsning, eller hvis du er fornøyd med å vite at eggløsningen sannsynligvis har skjedd.

Det er helt opp til deg, kroppen din, og din økonomi hvilke metoder du mener blir best å bruke.

Kilder:

Store Norske Leksikon – Kvinnens Kjønnsorganer

NHI.no – Eggløsningssmerter

Relaterede artikler

Din fruktbarhets syklus er en fordel å få kartlagt dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk har vi eggløsningstester som hjelper deg med å få oversikt over når i din syklus eggløsningen finner sted. Syklus utregning Syklus utregning og oversikt over når eggløsningen finner sted, gjør at du får fastslått på hvilke tidspunkt […]

Les mer

Folinsyre anbefales daglig fra den dagen man planlegger å bli gravid og til og med i 12 uke av svangerskapet. Babyplan folsyre og Gravitamin dekker behovet av vitaminer og mineraler hos den gravide og inneholder også folinsyre. Folinsyre graviditet Man bør ta folinsyre ved graviditet. Undersøkelser viser at folinsyre minsker risikoen for neuralrørsdefekt hos barnet. […]

Les mer

En spontanabort er den gravide kvinnes kanskje største frykt. Når en spontanabort først er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgene kan være voldsomme for foreldre med et brennende ønske om å få barn. Men hvor utbredt er egentlig spontanabort, hvilke symptomer på spontanabort skal du som mor holde spesielt øye med, og […]

Les mer

Om du er barnløs, og prøver å bli gravid, kan det være en fordel å kartlegge når du har eggløsning ved å bruke våre eggløsningstester. I nettbutikken vår har vi et utvalg tester som kan være til hjelp dersom du er barnløs, men ønsker barn. Barnløshet Barnløshet er en ufrivillig situasjon for mange. En del […]

Les mer

Tilbake til alle artikler