meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Når kan man bli gravid?

Mange kvinner går med et ønske om at på et tidspunkt stifte familie, videreføre genene, og at gå fra å være to til tre – De ønsker å bli gravide.

I skolen får unge piker en gjennemgående informasjon kring hvor viktig det er å beskytte seg med den rette prevensjonen for å unngå graviditet.

OG det er meget viktig, men når man så kaster prevensjonen ut, går det opp for mange kvinner at det kanskje slett ikke er så lett å bli gravide som de hadde regnet med.

Mange ting og hormoner skal nemlig være i balanse og samarbeiede før en graviditet finner sted.

Når kan man bli gravid?

Særlig etter at internettet er blitt noe som nermest alle mennesker har adgang til, er det også i stigende grad blitt lettere å søke informasjon – også kring om hva som skjer i prosessen når man ønsker å bli gravid.

Det er nemlig kun ganske få dager i løpet av en kvinnes menstruasjonssyklus hvor hun har muligheten for å bli gravid, denne perioden kalles for den fertile eller fruktbare perioden, og ligger i dagene opp til kvinnens eggløsning.

Hvis kvinnen ikke har samleie i de fertile dagene vil hun misse sjansen i den syklussen, og må vente ca 28 dager før hun på nytt kan få sjansen for å bli gravid.

Bli nå ikke bekymret hvis du ikke akkurat har 28 dager i syklussen din – For å ha et utgangspunkt har man som en tommelfingerregel bestemt seg for hvor mange dager en kvinnes syklus varer, men denne perioden kan vel være både kortere eller lenger.

Hvordan blir man gravid?

For å bli gravid skal kvinnen alltså ha samleie med partneren sin i dagene før eggløsning, kvinnens egg som skal befruktes kan kun overleve i maks. 24 timer, men heldigvis er sædcellene mer levedygtige.

Det gir kvinnen en større sjanse for å bli gravid i hver syklus, da kvinnen kan ha samleie i opp til 5 dager før det at hun faktisk har eggløsning, og likevel få sjansen for å bli gravid.

Sædcellene vandrer nemlig opp gjennem skjeden, videre opp i livmorhalsen, opp i livmoren, og ut i egglederne, der de så venter på at kvinnens egg blir sluppet, og dermed er klar for befruktning.

Når en sædcelle har fundet veien inn i egget skjer befruktningen, og kvinnen er reelt gravid.

Det går dog et par uker før hun blir klar over graviditeten og det fantastiske mirakel som finner sted i kroppen hennes.

Hva kan man selv gjøre for å bli gravid?

Det er mange ting som kvinnen kan gjøre for å bli gravid, først og fremmest skal hun sørge for at hun og kroppen hennes har det godt, prøve å nå – eller holde sin ideal vekt og tenke over hva hun spiser, drikker og foretar seg – sjenerelt bruke sitt sunne fornuft.

Hvis hun spør seg selv om det hun gjør akkurat nå kan skade en kommende graviditet eller et ufødt foster, så skal hun kanskje overveie om hun bør fortsette, eller kanskje fortsette i en annen grad enn tidligere.

Hvis man ikke allerede gjør det, er det en god idé å sette et kryss i kalenderen den første dagen når menstruasjonen dukker opp, prøve å ha samleie hver 2. dag fra menstruasjonen slutter til neste menstruasjon starter.

På den måten kan kvinnen nesten ikke unngå å ramme eggløsningstidspunktet og/eller at det er friske sædceller til stede i eggelederne når egget slipper fri ved eggløsning.

Folsyre til gravideTips:
Husk å ta 400 mikrogram folsyre allerede før du blir gravid, og start aller helst når dere tar besluttningen om å bli gravide og stopper med å bruke prevensjon.

Folsyre hjelper det ufødte barnet ved å minimere risikoen for medfødte missdannelser i bl.a. hjerne og ryggrad. Da utviklingen av disse skjer meget tidlig i graviditetet – oftest før kvinnen nesten vet at hun er gravid – så er det viktig at kvinnens kropp allerede har tatt opp folsyren i kroppen.

Hvor lang tid tar det for å bli gravid?

For noen kvinner er det å bli gravid ikke noe problem, og det er ikke usedvanlig at disse kvinnene blir gravide ved samleje allerede rett etter at de er stoppet med bruken av prevensjon.

Men sånn er det ikke for alle kvinner, og når først besluttningen om å bli gravid er tatt, kan det for mange kvinner ikke skje hurtig nokk.

Men tålmodigheten kan ganske snart settes på prøve.

Det er nemlig helt normalt at det går opp til et helt år før kvinnen blir gravid – men i gjengeld vil hele 85% av alle kvinner også oppleve dette.

Innenfor ytterligere 12 måneder vil 5% flerr av alle kvinner oppleve å bli gravide, mens de siste 10% vil være nødt til å søke hjelp fra legevidenskapen for å få mulighet for å bli gravide.

I hver syklus har en kvinne sjenerellt 20-25% sjanse for å bli gravid, og når det skjer er avhengig av flere ulike ting som f.eks. vektproblemer, alder, hormoner og om kvinnen i det hele tatt er sunn og frisk uten evt. Underlivsproblemer som kanskje ikke er oppdaget før kvinnen og hennes partner søker hjelp for å oppnå graviditet.

Utover det bør man være oppmerksom på om mannen evt. Har en nedsatt sædkvalitet eller andre problemer som kan påvirke hans evnet til å gjøre kvinnen gravid.

Kilder:

Store Medisinske leksikon – Graviditet og svangerskap

NHI.no – Svangerskap

Relaterede artikler

Hvilke symptomer er de mest vanlige tegn på graviditet? Opplever alle de samme graviditetssymptomer? Finn svaret her.

Les mer

Mange kvinner vil danne familie, føre genene videre, og gå fra å være to til tre – De vil bli gravide. Men når kan man bli gravid?

Les mer

Vet du når du har eggløsning, eller hvilke symptomer du bør holde øye med? Hvis ikke, er det fire typiske tegn på eggløsning som du kan bruke.

Les mer

Hvis du gjerne vil vite når du har eggløsning skal du prøve å lytte til kroppen din. Hvis du er oppmerksom kan du oppdage bestemte endringer.

Les mer

Tilbake til alle artikler