meny
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Om graviditet og graviditetstest

De graviditetstester som selges på Billige-Tester.no registrerer alle et graviditetshormon. Graviditetshormonet begynner å produseres av det befruktede egget etter at det har festet seg i livmorveggen; normalt ca. 6-10 dager etter befruktningen.

I det første trimesteret av en graviditet fordobbles hCG nivået ca. hver tredje dag. Maksimalt hCG-nivå nås vanligvis i uke 7-12, og vil typisk nå opp til ca. 200.000 mIU/ml. 100% av alle kvinner vil ha absolutt sikkerhet i resultatene sine*.

Våre graviditetstester er meget sikre – mer enn 99 %. Dette betyr at det resultatet som du får når du tester (uansett om det er negativt eller positivt) er mer enn 99 % korrekt i forhold til det nivå av graviditetshormon som er i urinen når testen utføres. For at resultatet skal kunne bli ’gravid’ må urinen din inneholde så mye som, eller mer, enn det nivå av graviditetshormon som testen er følsom for. Dog viser undersøkelser at 1 ut av fire kvinner kan feiltolke en tradisjonell graviditetstest*, så det er derfor viktig at følge bruksanvisningen grundig.

Alle graviditetstester som føres hos Billige-Tester.no er følsomme for 25 mIU/ml graviditetshormon i urin. Hvis urinen din inneholder 25 mIU/ml graviditetshormon eller mer, ventes resultatet å vise ’gravid’. Hvis urinen din inneholder mindre enn 25 mIU/ml, ventes resultatet å vise ’ikke gravid’. De fleste kvinner har rukket å produsere 25 mIU/ml graviditetshormon (eller mer) ved tidspunktet for den ventede menstruasjonen.

Enkelte faktorer kan påvirke hvilket resultat som vises: Et feilaktig ’ikke gravid’ resultat kan du få hvis du f.eks tester for tidlig (kanskje har du en litt lenger syklus enn hva du pleier å ha).

Da kan det være at det ikke er dannet tilstrekkelig med graviditetshormon ennå, og testen kan ikke registrere det minimumnivå som skal til. Et stort inntak av væske i timene før testen utføres, kan spe ut urinen din og medføre at resultatet viser feilaktig ’ikke gravid’. Det kan likevel være en mulighet for at du er gravid.

Et misvisende ’gravid’ resultat kan du f. eks. få etter en avbrudt graviditet (uansett årsaken). Graviditetshormon rester kan da være igjen i urinen i opp til ni uker etter en avbrudt graviditet. Hvor fort nivået synker er meget individuelt fra kvinne til kvinne. Noen ganger kan det ta tid før en blødning etter en spontanabort begynner, og noen ganger kan det se ut som en helt vanlig menstruasjonsblødning (kanskje bare litt forsinket), og det kan hende at du ikke engang er bevisst om hva som er skjedd.

Resultatet kan også bli feilaktig ’gravid’ hvis du tar medisiner/behandlinger som inneholder graviditetshormon.

Derfor bør du alltid lese bruksanvisningen for evt. medisiner som brukes, før en test utføres.

Et øket nivå av graviditetshormon kan, foruten ved graviditet, også ses ved enkelte sykdomstilstander. De fleste eggløsningscyster, polycystiske ovarier, PCOS, eggløsningstumører vil normalt ikke påvirke resultatet av en graviditetstest. Dog produserer enkelte typer av tumører graviditetshormon, noe som kan føre til at testen viser falskt positivt resultat (gjelder både eggløsningstest og graviditetstest).

Vanligvis er graviditetshormonet en utmerket markør for graviditet. Hvis kvinnens urin inneholder 25 mIU/ml graviditetshormon eller mer, regner man med at hun er gravid. Alle de graviditetstester som føres hos Billige-Tester.no er følsomme for 25 mIU/ml.

Urinprøver fra menn og friske ikke-gravide kvinner inneholder generelt mindre enn 10 mIU/ml graviditetshormon. En positiv graviditetstest bør alltid lede til kontakt med lege eller jordmor.

*Western European Swiss Precision Diagnostics GmbH Careline Survey 2008
*Gfk Roper Study 2005 (når spurt om de visste når de hadde eggløsning, svarte 1 av 2 feil)

Kilder:

NHI.no – Graviditetstest – hjemmetest

Store Medisinske Leksikon

Ung.no – graviditetstest

Relaterede artikler

Hvis du forsøker å bli gravid nå eller innenfor nærmeste fremtid, er dette et spørsmål som ofte bliver stilt av mange kvinner som interesserte i å oppklare for så hurtig som mulig, hvordan de kan oppnå de 2 ønskede streker på testen. Svaret på spørsmålet er ikke så enkelt å svare på, ettersom det er forskjellige faktorer som spiller inn.

Les mer

Mange saker i hverdagen og livsstilen din kan påvirke muligheten for at du kan bli gravid. I denne artikelen kan du lese hvilke saker du skal være oppmerksom på.

Les mer

Når du er fruktbar, eller når din eggløsning finner sted, er viktig å få oversikt over dersom du ønsker å bli gravid. I vår nettbutikk finner du eggløsningstester som hjelper deg å fastslå når du er mest fruktbar. Fruktbarhet Fruktbarhet, fruktbarhetssyklus og eggløsning henger sammen, og våre eggløsningstester hjelper deg med å finne det mest […]

Les mer

Folinsyre anbefales daglig fra den dagen man planlegger å bli gravid og til og med i 12 uke av svangerskapet. Babyplan folsyre og Gravitamin dekker behovet av vitaminer og mineraler hos den gravide og inneholder også folinsyre. Folinsyre graviditet Man bør ta folinsyre ved graviditet. Undersøkelser viser at folinsyre minsker risikoen for neuralrørsdefekt hos barnet. […]

Les mer

Tilbake til alle artikler